Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na obiad podałem wyśmienitą rybę. Zdrowa, ma mało ości i teraz jest w promocji
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 08.02.2025 13:40

Na obiad podałem wyśmienitą rybę. Zdrowa, ma mało ości i teraz jest w promocji

Kawałek ryby widoczny podanej na talerzu
Fot. Shutterstock/Ullla

Dania, w których ryba jest składnikiem wyróżniającym się, to potrawy, których z pewnością trzeba spróbować, będąc nad morzem. Niestety nie zawsze jest ku temu okazja. Dlatego warto wtedy przygotować rybę samemu w domu, a na pewno gwarancja dobrego smaku będzie taka sama. Szczególnie jeśli akurat jest ryba w promocji. 

Jaką rybę warto kupić?

Aktualnie Lidl przygotował dla swoich klientów masę ciekawych promocji. Wybór jest duży i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Szczególnie fani dań rybnych. Jeśli marzy nam się ryba na obiad, to dorada jest świetnym wyborem. Nie tylko ze względu na swoje właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm, ale również na cenę

Budynek Lidla widoczny z zewnątrz.
Fot. Arkadiusz Ziolek/East News

Kiedy Lidl wprowadzał ostatnie obniżki cen, postanowił w gazetce promocyjnej uwzględnić również doradę. Aktualnie za taką rybę zapłacimy w tym sklepie 9,99 zł/100 g. Jest to świetna okazja na zrobienie przepysznego obiadu, dlatego mamy do zaproponowania przepis na przepyszną smażoną rybę.

Smażona dorada podana z frytkami
Fot. Shutterstock/George Trumpeter
Zrobiłem na próbę gołąbki z przepisu siostry Anastazji. Wyszły lepsze niż tradycyjne

Dorada, czyli świetny wybór na obiad

Za doradą przemawia nie tylko jej aktualna cena w Lidlu, ale również wartości odżywcze i smak, gwarantujący przepis na tę rybę, który mamy Wam do zaproponowania. Do przygotowania takiej potrawy będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 2 dorady
  • 3 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól 
  • pieprz
  • świeża bagietka

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować przepyszną doradę?

Przygotowanie takiej ryby bez ości nie jest trudne i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Wystarczą chęci i odpowiednie składniki

W pierwszej kolejności myjemy rybę, oczyszczamy, smarujemy masłem, a także doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. 

W kolejnym kroku nacinamy lekko naszą doradę, robiąc małe zagłębienia, w które wkładamy pokrojony w grube plastry jeden ząbek czosnku. 

Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę masła i wyciśnięty przez praskę kolejny ząbek czosnku. Starannie układamy naszą rybę i smażymy z dwóch stron do momentu, aż będzie gotowa w środku. 

W ostatnim kroku posypujemy doradę posiekaną pietruszką. Tak przygotowaną rybę podajemy ze świeżą bagietką i masełkiem czosnkowym

Przepis na masło czosnkowe jest bardzo prosty. Dwie łyżki miękkiego masła przekładamy do małej miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i całość mieszamy.

Smażona ryba dorada podana z innymi składnikami
Fot. Shutterstock/MShev

Sprawdź przepis na pyszną zupę koperkową. Zobacz, jak zrobić kluski kładzione

Tagi: Lidl Ryba Masło