Groźna bakteria w uwielbianym serze. Pilny komunikat Sanepidu
Główny Inspektorat Sanitarny regularnie bada produkty, które dopuszczone zostały do dystrybucji. Niestety często zdarza się, że produkty, które kupujemy, muszą zostać niezwłocznie wycofane, ponieważ badania wykryły w nich groźne bakterie. Tak też stało się w przypadku popularnego sera.
Bakteria w uwielbianym serze
Sery cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Polacy chętnie sięgają już nie tylko po łagodną Goudę, czy wyraźniejszy Parmezan. Sklepowe półki dosłownie uginają się od produktów importowanych z wielu krajów. Takie sery uwielbiamy za niezwykły smak, strukturę i aromat, a także za to, że są niezwykle uniwersalne. Dodajemy je przecież do dań głównych, a nawet zup.
Niestety nie tylko sprawdzanie w sklepie daty przydatności nie tylko serów, lecz wszystkich produktów, nie chroni nas od poważnego zatrucia. W tym serze wykryto bardzo groźną bakterię. Zakażenie może nawet prowadzić do zgonu.
Rodzina ciągle prosi mnie o tę zupę. Jest lepsza niż żurek i szczawiowa razem wzięteGroźne objawy zakażenia
Zakażenie bakterią Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) niesie ze sobą szereg objawów, które są groźne dla naszego zdrowia, a nawet życia. Na początku pojawią się mdłości, ostry ból żołądka, wymioty i silna biegunka.
Dalsza część tekstu pod filmem
W dalszym etapie rozwoju zakażenia Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC), do objawów dochodzi gorączka i krwawe stolce. Bakterie przedostają się do krwioobiegu i niszczą czerwone krwinki. To z kolei skutkować może zagrażającą życiu niewydolnością nerek. Zakażenie często prowadzi również do krwotocznego zakażenia okrężnicy. Objawy rozwijają się bardzo szybko bo mniej więcej po tygodniu od wystąpienia biegunki.
Szczegóły dotyczące produktu:
Na stronie Sanepidu, gov.pl, możemy sprawdzić wszystkie szczegóły dotyczące sera skażonego groźną bakterią. Popularny ser pochodzi z Francji.
Nazwa produktu: Ser MORBIER AOP
Numer partii: wszystkie numery partii o poniższych datach minimalnej trwałości
Daty minimalnej trwałości: 29.03.2025; 22.03.2025; 15.03.2025; 08.03.2025; 22.02.2025; 08.02.2025; 30.01.2025; 23.01.2025; 09.01.2025
Kraj pochodzenia: Francja
Działania podjęte przez Sanepid i zalecenia dla konsumentów
Po wykryciu groźnej bakterii, Sanepid niezwłocznie podjął odpowiednie środki. Dystrybutorzy i producent zobowiązali zostali do natychmiastowego wycofania skażonego produktu ze sklepów. GIS monitoruje cały proces.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał również ważny komunikat dla klientów. Ser nie nadaje się do spożycia. Jeśli po zjedzeniu wystąpiły której z wyżej wymienionych objawów, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
Sprawdź również jak wykorzystać w domu fusy po kawie zimą. Polecamy także zapomniane mięso, które w PRL-u było prawdziwym rarytasem.
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny, gov.pl