Dawniej faworki robiono inaczej. Poznaj przepis z 1931 roku

Faworki to przekąska tak tradycyjna, że trudno nam wyobrazić sobie, że kiedyś robiono je inaczej niż dziś. A jednak pewne różnice widać. Wpływają one na smak faworków i zmieniają go – na lepsze.
Przepis z 1931 roku na faworki
Stary przepis na faworki, pochodzący z 1931 roku (czyli już prawie stuletni!) przypomniała ostatnio Anna Zyśk, autorka kulinarnego profilu jedz.pysznie na Instagramie. Wypróbowała go i okazał się doskonały. Sekret tkwi w nieco innych składnikach.
Dziś do faworków dolewamy nieco spirytusu spożywczego. Ma on tę właściwość, że nie zmienia smaku ciasta – inaczej można by też dodać np. octu. Hartuje jednak masę w ten sposób, że nie wchłania ona zbyt dużo tłuszczu. To właśnie dzięki temu dodatkowi faworki mogą być kruche i chrupiące, zamiast tłuste i bardziej plastyczne.
Zrobiłem na próbę gołąbki z przepisu siostry Anastazji. Wyszły lepsze niż tradycyjneTłusty czwartek z rumem
Jednak przepis sprzed wieku pokazuje, jak inaczej funkcjonował wtedy alkohol jako składnik potraw. Ówczesne gospodynie domowe dolewały do ciasta nie spirytusu, a rumu. Ma on charakterystyczny aromat, który doda ciastu szczególnego smaku. Słodki i lotny rum jest po prostu smaczną alternatywą dla palącego, ale neutralnego w aromacie spirytusu.
Składniki
- 300 g mąki
- 2 jajka
- 30 g masła
- 20 g cukru
- 25 ml rumu
- 40 g śmietany 18%
Tradycyjne faworki na Tłusty Czwartek
Krok 1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki łączymy w misce.

Krok 2. Wstępnie wyrabiamy ciasto do połączenia składników, a następnie zagniatamy na gładką, elastyczną masę.

Krok 3. Ciasto odstawiamy do odpoczęcia na 20 minut, a następnie wałkiem uderzamy je energicznie przez 5 minut, by je napowietrzyć.

Krok 4. Ciasto rozwałkowujemy cienko i dzielimy na paski.

Krok 5. Pośrodku każdego paska robimy nacięcie i zawijamy faworki.

Krok 6. Faworki smażymy na złocisto na rozgrzanym smalcu. Wyjmujemy na ręcznik papierowy.

Krok 7. Faworki posypujemy cukrem pudrem i podajemy.






































