Dawniej faworki robiono inaczej. Poznaj przepis z 1931 roku
![faworki](https://images.iberion.media/images/1920/faworki_bdcc23e244.jpg)
Faworki to przekąska tak tradycyjna, że trudno nam wyobrazić sobie, że kiedyś robiono je inaczej niż dziś. A jednak pewne różnice widać. Wpływają one na smak faworków i zmieniają go – na lepsze.
Przepis z 1931 roku na faworki
Stary przepis na faworki, pochodzący z 1931 roku (czyli już prawie stuletni!) przypomniała ostatnio Anna Zyśk, autorka kulinarnego profilu jedz.pysznie na Instagramie. Wypróbowała go i okazał się doskonały. Sekret tkwi w nieco innych składnikach.
Dziś do faworków dolewamy nieco spirytusu spożywczego. Ma on tę właściwość, że nie zmienia smaku ciasta – inaczej można by też dodać np. octu. Hartuje jednak masę w ten sposób, że nie wchłania ona zbyt dużo tłuszczu. To właśnie dzięki temu dodatkowi faworki mogą być kruche i chrupiące, zamiast tłuste i bardziej plastyczne.
Zrobiłem na próbę gołąbki z przepisu siostry Anastazji. Wyszły lepsze niż tradycyjneTłusty czwartek z rumem
Jednak przepis sprzed wieku pokazuje, jak inaczej funkcjonował wtedy alkohol jako składnik potraw. Ówczesne gospodynie domowe dolewały do ciasta nie spirytusu, a rumu. Ma on charakterystyczny aromat, który doda ciastu szczególnego smaku. Słodki i lotny rum jest po prostu smaczną alternatywą dla palącego, ale neutralnego w aromacie spirytusu.
Składniki
- 300 g mąki
- 2 jajka
- 30 g masła
- 20 g cukru
- 25 ml rumu
- 40 g śmietany 18%
Tradycyjne faworki na Tłusty Czwartek
Krok 1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki łączymy w misce.
![składniki ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/faworki8_17880ed3b1.jpg)
Krok 2. Wstępnie wyrabiamy ciasto do połączenia składników, a następnie zagniatamy na gładką, elastyczną masę.
![zagniatanie ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/faworki7_21220ba2a4.jpg)
Krok 3. Ciasto odstawiamy do odpoczęcia na 20 minut, a następnie wałkiem uderzamy je energicznie przez 5 minut, by je napowietrzyć.
![wyrabianie ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/faworki_6_59642bd23a.jpg)
Krok 4. Ciasto rozwałkowujemy cienko i dzielimy na paski.
![rozwałkowane ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/faworki5_dedd103737.jpg)
Krok 5. Pośrodku każdego paska robimy nacięcie i zawijamy faworki.
![zwijanie faworków](https://images.iberion.media/images/origin/faworki4_48030bd5b1.jpg)
Krok 6. Faworki smażymy na złocisto na rozgrzanym smalcu. Wyjmujemy na ręcznik papierowy.
![smażenie faworków](https://images.iberion.media/images/origin/faworki3_253a14ddc8.jpg)
Krok 7. Faworki posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
![gotowe faworki](https://images.iberion.media/images/origin/faworki2_22892c1a04.jpg)
![faworki](https://images.iberion.media/images/origin/5_F_Qmb7_Eg0c_Zupsr85bw_Ij0_faworki_c64631607e.jpg)
![kotlety](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_z_kurczaka_8b125b60b4.jpg)
![Kilka pączków posypanych cukrem pudrem](https://images.iberion.media/images/origin/Paczki_0237fceb2e.jpg)
![Pyszne i chrupiące faworki](https://images.iberion.media/images/origin/Faworki_Anny_Zysk_cdc5555235.jpg)
![faworki](https://images.iberion.media/images/origin/faworki_c2971fcf62.jpg)
![ptysie](https://images.iberion.media/images/origin/ptysie_464dfddcb5.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_443e16028d.jpg)
![ser](https://images.iberion.media/images/origin/ser_1367bb5a08.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_443e16028d.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_f2a76899b1.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_d6eb6183f2.jpg)
![wyrabianie ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/wyrabianie_ciasta_6fc07d98b1.jpg)
![Pyszna sałatka drwala idealna na ostatki](https://images.iberion.media/images/origin/Salatka_drwala_na_ostatki_0a802ac3fc.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_e18596fa9b.jpg)
![Jabłka z cynamonem](https://images.iberion.media/images/origin/Jablka_z_cynamonem_3246740dd5.jpg)
![deser z mleka zagęszczonego](https://images.iberion.media/images/origin/kakao1_c8a962ae89.jpg)
![ciasteczka bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasteczka_bez_pieczenia_41d638c003.jpg)
![Gołąbki i s. Anastazja](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_fea3dedf68.jpg)
![Różyczki z pierogów](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_bfe7a47e8e.jpg)
![kluski kładzione](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_kladzione_9f57f80688.jpg)
![ciasto francuskie z jabłkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_jablkami_763db7a5fc.jpg)
![Kilka surowych pierogów](https://images.iberion.media/images/origin/Pierogi_c8e7052c4c.jpg)
![ciasto faworek](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_faworek_10408bb194.jpg)
![Ania Starmach i jej sernik](https://images.iberion.media/images/origin/Sernik_Ani_Starmach_3e6ed11dec.jpg)
![Kawałki pysznego słodkiego ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/Miniporcje_738b540abb.jpg)
![Mięso w misce przygotowane do gulaszu](https://images.iberion.media/images/origin/Gulasz_z_zoladkow_drobiowych_8deaf7ab54.jpg)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/origin/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.png)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/origin/Bratki_4_23924e8bce.jpg)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/origin/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.jpg)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/dziecko_0727178c3f.jpg)
![pogotowie](https://images.iberion.media/images/origin/pogotowie_62926a9ab3.webp)
![Doda](https://images.iberion.media/images/origin/Doda_fot_KA_Pi_F_d9b9046d53.jpg)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.png)
![Play station](https://images.iberion.media/images/origin/Play_station_3135e789f8.jpg)
![ważenie](https://images.iberion.media/images/origin/wazenie_1_8566513ccb.jpg)
![Alejka sklepowa w Biedronce](https://images.iberion.media/images/origin/Biedronka_b48df06a90.jpg)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/origin/dominikana_4b4a5e0156.jpg)
![Kawałek ryby widoczny podanej na talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/Dorada_733c471f56.jpg)