Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dawniej faworki robiono inaczej. Poznaj przepis z 1931 roku
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 08.02.2025 13:37

Dawniej faworki robiono inaczej. Poznaj przepis z 1931 roku

faworki
Fot: Anna Zyśk

Faworki to przekąska tak tradycyjna, że trudno nam wyobrazić sobie, że kiedyś robiono je inaczej niż dziś. A jednak pewne różnice widać. Wpływają one na smak faworków i zmieniają go – na lepsze.

Przepis z 1931 roku na faworki

Stary przepis na faworki, pochodzący z 1931 roku (czyli już prawie stuletni!) przypomniała ostatnio Anna Zyśk, autorka kulinarnego profilu jedz.pysznie na Instagramie. Wypróbowała go i okazał się doskonały. Sekret tkwi w nieco innych składnikach.

Dziś do faworków dolewamy nieco spirytusu spożywczego. Ma on tę właściwość, że nie zmienia smaku ciasta – inaczej można by też dodać np. octu. Hartuje jednak masę w ten sposób, że nie wchłania ona zbyt dużo tłuszczu. To właśnie dzięki temu dodatkowi faworki mogą być kruche i chrupiące, zamiast tłuste i bardziej plastyczne.

Zrobiłem na próbę gołąbki z przepisu siostry Anastazji. Wyszły lepsze niż tradycyjne

Tłusty czwartek z rumem

Jednak przepis sprzed wieku pokazuje, jak inaczej funkcjonował wtedy alkohol jako składnik potraw. Ówczesne gospodynie domowe dolewały do ciasta nie spirytusu, a rumu. Ma on charakterystyczny aromat, który doda ciastu szczególnego smaku. Słodki i lotny rum jest po prostu smaczną alternatywą dla palącego, ale neutralnego w aromacie spirytusu.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 30 g masła
  • 20 g cukru
  • 25 ml rumu
  • 40 g śmietany 18%

Tradycyjne faworki na Tłusty Czwartek

Krok 1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki łączymy w misce.

składniki ciasta
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Wstępnie wyrabiamy ciasto do połączenia składników, a następnie zagniatamy na gładką, elastyczną masę.

zagniatanie ciasta
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Ciasto odstawiamy do odpoczęcia na 20 minut, a następnie wałkiem uderzamy je energicznie przez 5 minut, by je napowietrzyć.

wyrabianie ciasta
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Ciasto rozwałkowujemy cienko i dzielimy na paski.

rozwałkowane ciasto
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Pośrodku każdego paska robimy nacięcie i zawijamy faworki.

zwijanie faworków
Fot. Anna Zyśk

Krok 6. Faworki smażymy na złocisto na rozgrzanym smalcu. Wyjmujemy na ręcznik papierowy.

smażenie faworków
Fot. Anna Zyśk

Krok 7. Faworki posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

gotowe faworki
Fot. Anna Zyśk