Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rodzina ciągle prosi mnie o tę zupę. Jest lepsza niż żurek i szczawiowa razem wzięte
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 08.02.2025 10:22

Rodzina ciągle prosi mnie o tę zupę. Jest lepsza niż żurek i szczawiowa razem wzięte

Zupa
Fot. YouTube/Opolanka Kasia w Kuchni

Zupa w Polsce jest bardzo popularna. Jest znana szczególnie z tego, że podczas dwudaniowego obiadu, praktycznie zawsze jest tym pierwszym. Jednak miło czasami ugotować coś innego niż rosół czy pomidorowa. Dlatego mamy do zaproponowania przepis na pyszną zupę koperkową. 

Zupa idealna na obiad

Zupa to potrawa, bez której nie można podać dwudaniowego obiadu. W Polsce popularne są takie zupy jak rosół, pomidorowa, krupnik czy ogórkowa. Rosół np. nie tylko zachwyca swoim niepowtarzalnym smakiem, ale również ma właściwości, które sprzyjają naszemu organizmowi. Oczywiście w zupach liczy się przede wszystkim smak, a jeśli gotujemy ciągle te same potrawy, to po jakimś czasie mogą nam się zacząć nudzić

Rosół z marchewką podany w głębokim talerzu
Fot. Canva/FoodieMedia

Zupa koperkowa to świetne rozwiązanie. Idealnie nadaje się na obiad i wyróżnia się charakterystycznym smakiem.

Te pierożki to danie popisowe mojej mamy. Wszystkie sąsiadki zazdroszczą jej tego przepisu

Zupa koperkowa, czyli świetny pomysł na obiad

Zupa koperkowa to świetna alternatywa dla innych zup. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 1,5 Litra bulionu
  • 4-5 marchewek
  • 5 ziemniaków
  • 6 łyżek śmietany kwaśnej lub jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżki maki
  • 1 duży pęczek koperku
  • pieprz 
  • sól

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszną zupę koperkową?

Przygotowanie takiej zupy nie jest trudne i nie zabiera dużo czasu. W pierwszej kolejności zagotowujemy nasz bulion warzywny. Kiedy para powoli zacznie się z niego unosić, to wrzucamy pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki

W międzyczasie do małej miski przekładamy śmietanę oraz mąkę i mieszamy ze sobą. Duży pęczek koperku drobno siekamy i wrzucamy do naszej zupy. Następnie dodajemy do niej śmietanę, która wcześniej wymieszaliśmy z mąką. 

Zupa w garnku, a obok śmietana
Fot. YouTube/Opolanka Kasia w Kuchni

Całość doprawiamy solą i pieprzem Wszystko mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu. Tak przygotowaną zupę koperkową możemy udekorować jajkiem. 

Zupa koperkowa umieszczona w garnku
Fot. YouTube/Opolanka Kasia w Kuchni

Sprawdź przepis na sałatkę drwala. Zobacz, czy można jeść kiełkujący czosnek.