Zrobiłem na próbę gołąbki z przepisu siostry Anastazji. Wyszły lepsze niż tradycyjne
Te bezmięsne gołąbki w sosie pieczarkowym to doskonała alternatywa dla tradycyjnych. Dzięki swojemu głównemu składnikowi są pełne smaku i doskonale radzą sobie bez wkładki zwierzęcego pochodzenia.
Gołąbki siostry Anastazji
Siostra Anastazja już od lat prezentuje nam polską kuchnię od jej najlepszej strony. Jest ucieczką, kiedy szukamy tradycyjnych przepisów na najbardziej podstawowe dania. Jednak robi też na ich temat niezwykłe wariacje.
Takie właśnie są jej gołąbki. Jednocześnie bardzo tradycyjne i nowatorskie. Tradycyjne, bo to farsz z kaszą zawinięty w kapustę i ugotowany w sosie. Nowatorskie – a w każdym razie inne niż większość – bo bez grama mięsa. Cóż, jako zakonnica, siostra Anastazja pomaga nam też przestrzegać postów.
Najlepsze ciasto na weekend. Pyszne i szybkie bo bez pieczeniaGołąbki z kaszą na obiad
Siostra Anastazja przygotowuje gołąbki z dwoma rodzajami kaszy (za to bez ryżu). Aromatyczną bazą jej dania są pieczarki – łagodne w smaku, ale odpowiednio obrobione, oddają dużo grzybowego smaku. Warto pamiętać, że kapustę do zawijania takich gołąbków na obiad można sparzyć w folii w mikrofalówce. Dzięki temu unikniemy niepotrzebnego bałaganu w kuchni.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 główka kapusty
- 250 g pęczaku (kaszy jęczmiennej)
- 250 g kaszy gryczanej
- 1 kg pieczarek
- 2 cebule
- 500 ml bulionu warzywnego
- 120 ml śmietany
- 2 łyżki mąki
- Tłuszcz do smażenia, sól, pieprz
Przygotowujemy gołąbki na obiad
Kapustę parzymy w mikrofalówce lub w garnku wrzącej wody. Wykrawamy twarde części, rozdzielamy liście. Obie kasze gotujemy tak, by była sypka, ale nie rozgotowana.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Kiedy zacznie się szklić, dodajemy pieczarki.
Na mocnym ogniu wygotowujemy z nich wodę, następnie zmniejszamy moc palnika i smażymy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przestudzone składniki z patelni dzielimy na dwie porcje.
Jedną połowę pieczarek z cebulą dodajemy do kaszy i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podlewamy bulionem, jeśli farsz jest suchy i mało kleisty.
Gołąbki w sosie pieczarkowym
Farsz nakładamy na liście, zawijamy brzegi do środka i zawijamy w rulon. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym liśćmi kapusty. Podlewamy bulionem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Podczas kiedy gołąbki gotują się do miękkości, przygotowujemy sos pieczarkowy. Śmietanę roztrzepujemy z mąką. Kiedy połączą się w gładką masę, dolewamy ½ szklanki mąki.
Dodajemy pozostały farsz pieczarkowy. Wszystko przenosimy do rondelka i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 2 minuty, ciągle mieszając. Podajemy na obiad z ulubionymi dodatkami.
Wypróbuj też przepisy na zupę koperkową i kluski kładzione.