Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te pierożki to danie popisowe mojej mamy. Wszystkie sąsiadki zazdroszczą jej tego przepisu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 08.02.2025 08:37

Te pierożki to danie popisowe mojej mamy. Wszystkie sąsiadki zazdroszczą jej tego przepisu

Różyczki z pierogów
Fot. youtube.com/ChayhanaVostok

Teoretycznie to zwykłe pierogi z mięsem, ale jak wiele dzieli teorię od praktyki! Te niezwykle efektowne karminowe różyczki z soczystym mięsnym farszem przypadną do gustu każdemu. Gotowane na parze, będą delikatne i soczyste. Staną się też tematem rozmów – i pochwał – gości zaproszonych na obiad.

Róże z pierogów

Pierogi to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. W różnych postaciach, wersjach obróbki (gotowanie, pieczenie) i z różnym farszem występują pod wieloma szerokościami geograficznymi, od Ameryki po Azję. A ponieważ są klasyką także w Polsce, możemy inspirować się nimi i rozszerzać asortyment, podglądając cudze przepisy.

Szczególne pierogi popularne są w Azji Środkowej. W Uzbekistanie nazywają się manti i przygotowywane są czasem – podobnie jak dalej na wschód, gotowane na parze. Ich wyjątkowość bierze się jednak z fantazyjnych sposobów zawijania – lekki farsz przypomina kwiatki. Są zaś metody, by nadać im jeszcze bardziej efektowny wymiar.

pierogi w naczyniu
Fot. youtube.com/ChayhanaVostok
Klienci oburzeni, Biedronka się tłumaczy. Wszystko przez ostatnią promocję

Pierogi farbowane burakiem

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Chayhana Vostok. Inną propozycją podania takich pierożków jest przygotowanie różyczek ze zwykłego, jasnego ciasta i zaserwowanie ich w czerwonym barszczu. Jego karminowy kolor zabarwi pierożki, a kompozycja będzie równie efektowna.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 450 g mąki
  • 200 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • Opcjonalnie: 1 ziemniak
  • 1 surowy burak
  • Olej roślinny
  • Słodka papryka i kmin rzymski
  • Sól, pieprz
krążki na pierogi
Fot. youtube.com/ChayhanaVostok

Czerwone ciasto na pierogi

Buraka obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Zalewamy 200 ml wrzątku i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy buraka do miski i dokładnie odciskamy.

Do czerwonej wody (jeśli nie jest ciepła, można podgrzać ją w mikrofalówce) przesiewamy mąkę. Dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Kiedy będzie sprężyste, owijamy je folią spożywczą i odstawiamy na 10 minut.

Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawamy z niego krążki szklanką. Krążki układamy po pięć nachodzących na siebie o 1-2 cm i lekko sklejamy.

zawinięte różyczki
Fot. youtube.com/ChayhanaVostok

Faszerowane różyczki

W misce mieszamy mięso mielone z drobno posiekaną cebulą i ewentualnie ziemniakiem startym na tarce o grubych okach. Dodajemy sól i przyprawy oraz dwie łyżki oleju. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.

Na paski z ciasta nakładamy farsz wąską, długą pryzmą. Owijamy ciasto wokół paska farszu, ale nie zaklejamy. Ciasto rolujemy, by powstały różyczki.

Zwinięte pierogi smarujemy od dołu olejem i układamy w naczyniu do gotowania na parze. Gotujemy przez ok. 40 minut, aż różyczki będą miękkie, a mięso w środku dopieczone.

Wypróbuj też przepisy na płaty makaronu faszerowane mięsem i twarogowe oponki.

zwinięte różyczki
Fot. youtube.com/ChayhanaVostok