Te pierożki to danie popisowe mojej mamy. Wszystkie sąsiadki zazdroszczą jej tego przepisu
Teoretycznie to zwykłe pierogi z mięsem, ale jak wiele dzieli teorię od praktyki! Te niezwykle efektowne karminowe różyczki z soczystym mięsnym farszem przypadną do gustu każdemu. Gotowane na parze, będą delikatne i soczyste. Staną się też tematem rozmów – i pochwał – gości zaproszonych na obiad.
Róże z pierogów
Pierogi to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. W różnych postaciach, wersjach obróbki (gotowanie, pieczenie) i z różnym farszem występują pod wieloma szerokościami geograficznymi, od Ameryki po Azję. A ponieważ są klasyką także w Polsce, możemy inspirować się nimi i rozszerzać asortyment, podglądając cudze przepisy.
Szczególne pierogi popularne są w Azji Środkowej. W Uzbekistanie nazywają się manti i przygotowywane są czasem – podobnie jak dalej na wschód, gotowane na parze. Ich wyjątkowość bierze się jednak z fantazyjnych sposobów zawijania – lekki farsz przypomina kwiatki. Są zaś metody, by nadać im jeszcze bardziej efektowny wymiar.
Klienci oburzeni, Biedronka się tłumaczy. Wszystko przez ostatnią promocjęPierogi farbowane burakiem
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Chayhana Vostok. Inną propozycją podania takich pierożków jest przygotowanie różyczek ze zwykłego, jasnego ciasta i zaserwowanie ich w czerwonym barszczu. Jego karminowy kolor zabarwi pierożki, a kompozycja będzie równie efektowna.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 450 g mąki
- 200 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- Opcjonalnie: 1 ziemniak
- 1 surowy burak
- Olej roślinny
- Słodka papryka i kmin rzymski
- Sól, pieprz
Czerwone ciasto na pierogi
Buraka obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Zalewamy 200 ml wrzątku i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy buraka do miski i dokładnie odciskamy.
Do czerwonej wody (jeśli nie jest ciepła, można podgrzać ją w mikrofalówce) przesiewamy mąkę. Dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Kiedy będzie sprężyste, owijamy je folią spożywczą i odstawiamy na 10 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawamy z niego krążki szklanką. Krążki układamy po pięć nachodzących na siebie o 1-2 cm i lekko sklejamy.
Faszerowane różyczki
W misce mieszamy mięso mielone z drobno posiekaną cebulą i ewentualnie ziemniakiem startym na tarce o grubych okach. Dodajemy sól i przyprawy oraz dwie łyżki oleju. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.
Na paski z ciasta nakładamy farsz wąską, długą pryzmą. Owijamy ciasto wokół paska farszu, ale nie zaklejamy. Ciasto rolujemy, by powstały różyczki.
Zwinięte pierogi smarujemy od dołu olejem i układamy w naczyniu do gotowania na parze. Gotujemy przez ok. 40 minut, aż różyczki będą miękkie, a mięso w środku dopieczone.
Wypróbuj też przepisy na płaty makaronu faszerowane mięsem i twarogowe oponki.