Ulep kulki z mięsa mielonego i włóż z kapustą do wytłoczki. Ten obiad to hit
Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Zaryzykuj i zrób danie z nietypowego przepisu. Pomysł wydawać się może nieco szalony, ale po spróbowaniu okaże się, że to jedno ze smaczniejszych dań z kapusty. Schować się mogą nawet uwielbiane przez wszystkich gołąbki.
Obiad ciekawostka
Czego to oni nie wymyślą – powie każdy, kto zapozna się z tym nietypowym, aczkolwiek interesującym przepisem na obiad . I wcale nie chodzi o jakieś nietypowe składniki lub niespotykane wcześniej połączenia smaków. Sposób jest prosty i polega na połączeniu mielonego mięsa z kapustą, brzmi jak gołąbki, ale nie tym razem. Zaskakujący w tym przepisie, a dla niektórych i szokujący, jest sposób połączenia obu składników.
Należy bowiem ułożyć liście kapusty w wytłaczance po jajkach, a następnie nafaszerować je składnikami. Brzmi dziwnie, to fakt, ale mimo wszystko zachęcamy do wypróbowania, bo taka kompozycja to ciekawa odskocznia od klasycznych dań obiadowych. Instrukcję przygotowania oraz powód umieszczania kapusty w wytłaczance poznasz w dalszej części.

Mięso mielone plus kapusta, czyli nie tylko gołąbki
Podstawowymi składnikami tego niespotykanego dania jest, jak zaznaczyliśmy na początku – kapusta oraz mięso mielone. Oprócz nich potrzebny będzie także ryż oraz warzywa, takie jak papryka, pomidor i pieczarki. Niezbędna okaże się również passata pomidorowa i przyprawy.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Omawiając rzeczy niezbędne, nie sposób wspomnieć o wytłaczance po jajkach. Posłuży ona jako forma do przygotowania dania, dlatego zadbaj o to, aby była czysta. Dobrym pomysłem będzie wyłożenie ją cienką warstwą folii aluminiowej, dzięki temu zapobiegniesz kontaktom żywności z zabrudzeniami. Wszystko, co będzie ci potrzebne, znajdziesz na poniższej liście.
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 700 g mielonego mięsa
- 100 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 120 g ugotowanego ryżu
- 100 g passaty pomidorowej
- 1 jajko
- 100 g mozzarelli
- 1 pomidor
- 50 g bułki tartej
- 1 l ciepłej wody
- oliwa
- pieprz
- sól

Przepis na obiad z mięsa mielonego
Główkę kapusty natnij od góry na krzyż i przełóż ją do rękawa do pieczenia. W środek naciętego warzywa wlej ciepłą wodę. Rękaw szczelnie zamknij i pozostaw go na 30 minut. Po tym czasie wyciągnij kapustę i obierz ją z liści.
Oczyszczone pieczarki i umytą paprykę pokrój w kostkę. Mięso, wraz z warzywami, przełóż do miski. Dodaj ryż, pokrojonego w kostkę pomidora oraz wbij jajko. Całość przypraw pieprzem, solą, a następnie dokładnie wymieszaj.
Wytłaczankę wyłóż folią aluminiową. Następnie ułóż na niej liście kapusty. W każdy otwór nałóż odrobinę farsz, a następnie przykryj go kawałkiem mozzarelli, a tę przykryj farszem. Całość przykryj liściem kapusty. Wierzch każdego zawiniątka posmaruj passatą pomidorową. Danie zapiekaj przez 30 minut w 180 stopniach. Gotowe danie podawaj z sosem jogurtowo-koperkowym.
Sprawdź także przepis na kulki z ziemniaków oraz dowiedz się, co dodawać do pieczarek, aby były jeszcze smaczniejsze .
