Smakosze.pl Przepisy Ułóż biszkopty w foremce i zalej tą masą. Takie ciasto robię przynajmniej raz w tygodniu
fot. youtube.com/dolciveloci89

Ułóż biszkopty w foremce i zalej tą masą. Takie ciasto robię przynajmniej raz w tygodniu

12 lipca 2024

Prosty przepis na ciasto bez pieczenia z czekoladową masą pozwala oszczędzić czasu w kuchni przy przygotowywaniu deseru. Wystarczy kilka składników i godzina w lodówce. Takie ciasta świetnie sprawdzają się w ciepłe dni.

Ciasto bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia , choć potrzebują zazwyczaj sporo odpoczynku w lodówce na czas ścinania się, można z powodzeniem zaliczyć do kategorii deserów w pięć minut. Oto kolejny taki przepis, tym szybszy, że nie zawiera masy budyniowej . W wielu podobnych ciastach dodatek budyniu lub żelatyny wydłuża czas wiązania się ciasta.

Dzięki mączno-jajecznej masie nasze ciasto jest lekkie i kremowe . Za ładunek smaku odpowiada zaś czekolada – najbardziej tradycyjny i najlepszy deser. Ciasto można też udekorować owocami – świeżymi w sezonie lub mrożonymi zimą.

mieszanie składników
fot. youtube.com/dolciveloci89
Ta marynowana cukinia to prawdziwy hit sezonu. Sekret smaku tkwi w zalewie

Czekoladowy deser

Podobny przepis znajdujemy na kanale Dolci Veoci 89, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje. Ten wariant ma w składzie białą czekoladę i nutellę – być może nieco łatwiejszy w przygotowaniu, jednak zdecydowanie ustępujący pod względem składu i smaku wersji z ciemną czekoladą.

Składniki

  • Opakowanie podłużnych biszkoptów i mleko do namoczenia ich
  • 1 jajko
  • 70 g cukru
  • 70 g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g białej czekolady
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 30 ml śmietany kremówki
  • Owoce do dekoracji

Przepis na czekoladowy deser

W kąpieli wodnej rozpuszczamy ciemną czekoladę i mieszamy ze śmietanką na jednolitą masę. Biszkopty namaczamy w mleku i wykładamy nimi spód i rant otwieranej formy do pieczenia.

Do rondelka wybijamy jajko i wsypujemy cukier. Mieszamy mikserem, aż połączą się w napowietrzoną masę jajeczną . Partiami dosypujemy do niej mąkę, ciągle mieszając. Kiedy składniki się połączą, podobnie postępujemy z mlekiem.

Rondelek z masą ustawiamy na palniku o niewielkiej mocy i podgrzewamy, ciągle mieszając. Do gorącej masy dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę . Mieszamy na jednolitą masę i zdejmujemy z kuchenki.

Do masy dodajemy rozpuszczoną ciemną czekoladę i łączymy mikserem. Po uzyskaniu jednolitego ciasta studzimy nieco. Ciasto wylewamy na biszkoptowy spód i wyrównujemy. Dekorujemy w wybrany sposób. Odstawiamy do lodówki lub zamrażarki na czas zsiadania się .

Wypróbuj też przepisy na doskonałą lemoniadę owocową i chłodnik na bazie maślanki .

gotowe ciasto
fot. youtube.com/dolciveloci89
Obtocz w panierce i wrzuć na patelnię. Kotlety rzymskie podaję na obiad co piątek
Porównał jagodziankę od Gessler z innymi jagodziankami. W głowie się nie mieści, co o niej powiedział
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy