Ułóż biszkopty w foremce i zalej tą masą. Takie ciasto robię przynajmniej raz w tygodniu
Prosty przepis na ciasto bez pieczenia z czekoladową masą pozwala oszczędzić czasu w kuchni przy przygotowywaniu deseru. Wystarczy kilka składników i godzina w lodówce. Takie ciasta świetnie sprawdzają się w ciepłe dni.
Ciasto bez pieczenia
Ciasta bez pieczenia , choć potrzebują zazwyczaj sporo odpoczynku w lodówce na czas ścinania się, można z powodzeniem zaliczyć do kategorii deserów w pięć minut. Oto kolejny taki przepis, tym szybszy, że nie zawiera masy budyniowej . W wielu podobnych ciastach dodatek budyniu lub żelatyny wydłuża czas wiązania się ciasta.
Dzięki mączno-jajecznej masie nasze ciasto jest lekkie i kremowe . Za ładunek smaku odpowiada zaś czekolada – najbardziej tradycyjny i najlepszy deser. Ciasto można też udekorować owocami – świeżymi w sezonie lub mrożonymi zimą.
Czekoladowy deser
Podobny przepis znajdujemy na kanale Dolci Veoci 89, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje. Ten wariant ma w składzie białą czekoladę i nutellę – być może nieco łatwiejszy w przygotowaniu, jednak zdecydowanie ustępujący pod względem składu i smaku wersji z ciemną czekoladą.
Składniki
- Opakowanie podłużnych biszkoptów i mleko do namoczenia ich
- 1 jajko
- 70 g cukru
- 70 g mąki
- 1 szklanka mleka
- 50 g białej czekolady
- 70 g gorzkiej czekolady
- 30 ml śmietany kremówki
- Owoce do dekoracji
Przepis na czekoladowy deser
W kąpieli wodnej rozpuszczamy ciemną czekoladę i mieszamy ze śmietanką na jednolitą masę. Biszkopty namaczamy w mleku i wykładamy nimi spód i rant otwieranej formy do pieczenia.
Do rondelka wybijamy jajko i wsypujemy cukier. Mieszamy mikserem, aż połączą się w napowietrzoną masę jajeczną . Partiami dosypujemy do niej mąkę, ciągle mieszając. Kiedy składniki się połączą, podobnie postępujemy z mlekiem.
Rondelek z masą ustawiamy na palniku o niewielkiej mocy i podgrzewamy, ciągle mieszając. Do gorącej masy dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę . Mieszamy na jednolitą masę i zdejmujemy z kuchenki.
Do masy dodajemy rozpuszczoną ciemną czekoladę i łączymy mikserem. Po uzyskaniu jednolitego ciasta studzimy nieco. Ciasto wylewamy na biszkoptowy spód i wyrównujemy. Dekorujemy w wybrany sposób. Odstawiamy do lodówki lub zamrażarki na czas zsiadania się .
Wypróbuj też przepisy na doskonałą lemoniadę owocową i chłodnik na bazie maślanki .