Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta marynowana cukinia to prawdziwy hit sezonu. Sekret smaku tkwi w zalewie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.07.2024 12:08

Ta marynowana cukinia to prawdziwy hit sezonu. Sekret smaku tkwi w zalewie

cukinia w zalewie
Fot. YouTube/mistrzfartucha

Cukinia doskonale nadaje się do marynowania. Dzięki temu przepisowi przyrządzam cukinię w zalewie octowej z curry. Smakuje tak, że każdy, kto jej spróbuje, prosi o ten przepis.

Cukinia, która kusi smakiem

Cukinia często gości w mojej kuchni. Przyrządzam z niej surówki, dodaję do kotletów mielonych i zapiekanek. Dani wychodzą pełne smaku i cieszą się dużym powodzeniem. Jednak prawdziwym hitem jest cukinia w zalewie octowej z curry. 

Pyszna i o wyrazistym smaku jest świetnym uzupełnieniem dań przez cały rok. Marynowaną cukinię robię z dodatkiem papryki. Tajemnicą smaku tych przetworów jest zalewa. Przyrządzam ją z octu, curry, cukru i gorczycy. Podobny przepis znajdziesz też na kanale YouTube Mistrz Fartucha. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

cukinia w zalewie
Fot. YouTube/mistrzfartucha
Obtocz w panierce i wrzuć na patelnię. Kotlety rzymskie podaję na obiad co piątek

Jak zrobić cukinię w zalewie octowej z curry?

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 średnia papryka

Składniki na zalewę:

  • 2 szklanki wody
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka soli
  • opakowanie curry

Przygotowanie marynowanej cukinii zacznij od zrobienia zalewy. Do garnka wlej wodę, wsyp cukier, opakowanie curry i wlej ocet. Wsyp też gorczycę, sól i wymieszaj. Doprowadź zalewę do wrzenia. 

Teraz zajmij się cukinią. Obetnij końce, rozkrój warzywo i usuń gniazda nasienne. Następnie cukinie podziel na mniejsze kawałki i pokrój w słupki. Czerwoną paprykę pokrój w paski. Teraz do słoików włóż cukinię, paprykę i zalej marynatą. 

Marynowana cukinia smakuje caly rok

Słoiki zakręć i włóż do garnka wyłożonego ściereczką. Zalej wodą i pasteryzuj 8 minut od momentu zagotowania się wody. Cukinia w zalewie octowej z curry wychodzi pysznie. Ma wyrazisty smak i dość pikantny smak.

Pasuje do surówek i jako dodatek do dań obiadowych. Taką cukinię zrobisz w prosty sposób i zjesz z apetytem. Będzie doskonałą przez cały rok. Pisaliśmy o tym, jak przechowywać wiśnie bez dodatku cukru. Podawaliśmy przepis na ogórki na zimę z ananasem. 

cukinia w zalewie
Fot. YouTube/mistrzfartucha