Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Łączę te składniki i zalewam maślanką. Nie znam lepszego przepisu na chłodnik
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 11.07.2024 16:29

Łączę te składniki i zalewam maślanką. Nie znam lepszego przepisu na chłodnik

chłodnik
Fot. YouTube/QuickCooking2021

Upały dają się nam we znaki. Gdy żar leje się z nieba, przyrządzam wyborny chłodnik. Nie tylko znakomicie smakuje, ale przynosi tak potrzebne orzeźwienie i ochłodę. Polecam każdemu przepis na to smaczne danie. 

Chłodnik idealny na lato

Jest gorąco i duszno, a tak pogoda wpływa na nasz apetyt i dietę. Co jeść, gdy doskwierają nam upały? W takie gorące dni przyrządzam chłodnik. Pełen ogórków, maślanki i ziemniaków z boczkiem syci i gasi pragnienie.

To wyborne danie przynosi tez ochłodę w upalny dzień. Chłodnik przygotowuję szybko i cieszę się jego smakiem. Podobny przepis na to danie znajdziesz na kanale YouTube Gotuj  z Ewą. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

chłodnik
Fot. YouTube/QuickCooking2021
Ciasto Adam i Ewa robię co kilka dni. To prawdziwy hit w moim domu

Jak zrobić chłodnik z ogórków?

Składniki:

  • 2 świeże ogórki
  • 2 szklanki maślanki
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 150 g boczku
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 4 jajka na twardo
  • sól
  • pieprz koperek szczypiorek

Przygotowanie dania zacznij od ugotowania jajek na twardo oraz ziemniaków. Podasz z nimi chłodnik. Teraz pokrój boczek i cebulę w kostkę. Mięso podsmaż na patelni i dołóż do niego cebulę. Zetrzyj ogórki na tarce o dużych oczkach.

Dodaj sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki wymieszaj. Po chwili wlej maślankę i dołóż śmietanę. Wszystko wymieszaj. Możesz dodać ewentualnie odrobinę cukru. Chodnik schłodź w lodówce. Teraz wróć do boczku i cebuli na patelni. Dołóż do nich ugotowane ziemniaki i wymieszaj. 

Chłodnik poleca się na letni obiad

Na patelnię dodaj pokrojony szczypiorek i wymieszaj. Chłodnik wyjmij z lodówki, wlej do talerzy, dodaj ziemniaki z boczkiem i koperkiem. Posyp koperkiem i podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. 

Możesz dołożyć też odrobinę śmietany. Danie od razu podawaj. Jest pyszne, pożywne i przynosi tak potrzebną ochłodę podczas upałów. Pisaliśmy o tym, jak zrobić obiad z cukinii i pomidorów. Informowaliśmy też o youtuberze, który panierował schabowego w wyjątkowym produkcie. 

chłodnik
Fot. YouTube/QuickCooking2021