Ułóż jabłka na formie i zalej je ciastem. Ten deser zasługuje na jakąś nagrodę
Proste przepisy na jabłkowe desery są zawsze w cenie. Te najtańsze i najpopularniejsze polskie owoce zasługują na poczesne miejsce na naszych stołach, zarówno na co dzień, jak i od święta. Z przepisami takimi jak ten na pewno je zajmą.
Ciasto z jabłkami
Późną jesienią pozostajemy w objęciach dwóch najpóźniejszych owoców: śliwek i jabłek . Zanim na arenę wkroczą w pełni importowane cytrusy i będą przepełniać świąteczne wnętrza aromatem olejków eterycznych z pomarańczy, korzystajmy z jabłkowych dobrodziejstw. Zwłaszcza że ten pyszny owoc doskonale prezentuje się w najprostszych połączeniach.
Takie właśnie, proste i pyszne, jest to ciasto . Wystarczy zmiksować kilka podstawowych składników i uzyskanym ciastem zalać owoce w foremce. Taki placek to nie tylko doskonały deser, ale też sprawdzony podwieczorek – syci, nie jest przesłodzony i doskonale komponuje się z kawą albo herbatą.
Placek z jabłkami
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Family Recipe. Pamiętajmy, że jabłko jabłku nierówne i niektóre warto dosłodzić przed pieczeniem . Nie do każdego będzie też pasował cynamon.
Składniki
- 2 duże jabłka
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- Opcjonalnie: 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masło i bułka tarta do formy
Proste ciasto jabłkowe
Jabłka myjemy i przekrawamy na połówki. Wykrawamy ogryzki i kroimy w poprzek na cienkie plasterki. Okrągłą formę do pieczenia smarujemy zimnym masłem. Do formy wysypujemy bułkę tartą i potrząsamy, aż przyklei się do masła.
W misce miksujemy jajka, powoli dodając cukier. Kiedy zmienią się w jasną, puszystą masę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką do połączenia składników.
Plasterki jabłek układamy gęsto, zachodzące na siebie, na dnie formy . Jeśli są kwaśne, posypujemy je brązowym cukrem. Dodatkowo przyprawiamy cynamonem.
Jabłka zalewamy ciastem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu studzimy, wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na kluski z gotowanych ziemniaków i babkę twarogową .