Smakosze.pl Przepisy Ułóż jabłka na formie i zalej je ciastem. Ten deser zasługuje na jakąś nagrodę
fot. youtube.com/recipe501

Ułóż jabłka na formie i zalej je ciastem. Ten deser zasługuje na jakąś nagrodę

6 listopada 2024

Proste przepisy na jabłkowe desery są zawsze w cenie. Te najtańsze i najpopularniejsze polskie owoce zasługują na poczesne miejsce na naszych stołach, zarówno na co dzień, jak i od święta. Z przepisami takimi jak ten na pewno je zajmą.

Ciasto z jabłkami

Późną jesienią pozostajemy w objęciach dwóch najpóźniejszych owoców: śliwek i jabłek . Zanim na arenę wkroczą w pełni importowane cytrusy i będą przepełniać świąteczne wnętrza aromatem olejków eterycznych z pomarańczy, korzystajmy z jabłkowych dobrodziejstw. Zwłaszcza że ten pyszny owoc doskonale prezentuje się w najprostszych połączeniach.

Takie właśnie, proste i pyszne, jest to ciasto . Wystarczy zmiksować kilka podstawowych składników i uzyskanym ciastem zalać owoce w foremce. Taki placek to nie tylko doskonały deser, ale też sprawdzony podwieczorek – syci, nie jest przesłodzony i doskonale komponuje się z kawą albo herbatą.

krojenie jabłek
fot. youtube.com/recipe501
Polacy zapomnieli o tym mięsie, eksportuje je się do Niemiec. Jest niesamowicie zdrowe

Placek z jabłkami

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Family Recipe. Pamiętajmy, że jabłko jabłku nierówne i niektóre warto dosłodzić przed pieczeniem . Nie do każdego będzie też pasował cynamon.

Składniki

  • 2 duże jabłka
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Opcjonalnie: 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masło i bułka tarta do formy

Proste ciasto jabłkowe

Jabłka myjemy i przekrawamy na połówki. Wykrawamy ogryzki i kroimy w poprzek na cienkie plasterki. Okrągłą formę do pieczenia smarujemy zimnym masłem. Do formy wysypujemy bułkę tartą i potrząsamy, aż przyklei się do masła.

W misce miksujemy jajka, powoli dodając cukier. Kiedy zmienią się w jasną, puszystą masę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką do połączenia składników.

Plasterki jabłek układamy gęsto, zachodzące na siebie, na dnie formy . Jeśli są kwaśne, posypujemy je brązowym cukrem. Dodatkowo przyprawiamy cynamonem.

Jabłka zalewamy ciastem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu studzimy, wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na kluski z gotowanych ziemniaków i babkę twarogową .

ciasto z jabłkami
fot. youtube.com/recipe501
Ważny komunikat Sanepidu. Masz taką mąkę w domu, natychmiast wyrzuć
W zeszycie babci znalazłam trik na kopytka. 1 łyżka tego składnika działa cuda
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy