Smakosze.pl Przepisy Ułóż kromki chleba, rozsmaruj mięso mielone i zapiecz. Podziękujesz za ten przepis
Fot. YouTube/Dolci Veloci 89

Ułóż kromki chleba, rozsmaruj mięso mielone i zapiecz. Podziękujesz za ten przepis

26 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Mięso mielone nie tylko na kotlety. Wypróbuj przepis i z mięsa przygotuj smaczną przekąskę, która zachwyci całą rodzinę. Sposób jest łatwy i zajmuje tylko chwilę. Takie danie sprawdzi się na kolację, ale i na inne okazje.

Mięso mielone w zupełnie innym wydaniu

Choć mięso mielone zazwyczaj jest wybierane jako składnik obiadu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować z niego wyborną przekąskę. Na przykład taką jak z przepisu umieszczonego poniżej. Jej smak oraz sposób podania zachwyci każdego i będziesz zmuszana przez domowników, aby robić ją bardzo często.

Na szczęście przygotowanie jest przyjemne, bo nie zajmuje wiele czasu i jest bardzo łatwe. Dlatego nawet się nie zastanawiaj, tylko czym prędzej poznaj przepis i uracz domowników naprawdę smacznym smakołykiem.

mięso.jpg
Fot. YouTube/Dolci Veloci 89
W Biedronce powariowali, rozdają cudowny produkt prawie za darmo. Co za okazja

Chleb, mięso mielone i kilka dodatków

Głównymi składnikami przekąski jest wymienione na początku mięso mielone, ale też chleb. Niezbędne okażą się przyprawy oraz kilka dodatków, dzięki którym cała kompozycja nabierze odpowiedniego smaku. Potrzebnych składników nie ma zbyt wiele, a poznasz je wszystkie, sprawdzając poniższą listę. Zdjęci umieszczone w artykule pochodzą z kanału Dolci Veloci 89 , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 6 kromek chleba
  • 300 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • granulowany czosnek
  • mielona słodka papryka
  • 100 g mozzarelli
  • pieprz
  • sól

Przepis na grzanki z mięsem mielonem

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej kromki chleba. Do miski włóż mięso i dodaj drobno posiekaną cebulę w kostkę. Całość przypraw granulowanym czosnkiem, mieloną papryką, pieprzem i solą. Wymieszaj składniki.

Następnie nanieś powstałą masę na chleb i rozsmaruj. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i rozłóż go na wierzchu. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz w nim grzanki przez około 20-25 minut. Po tym czasie powinny być gotowe. Możesz podawać je na ciepło lub na zimno, bo zawsze smakują wybornie.

Sprawdź także przepis na proste ciasto oraz dowiedz się, jakiej herbaty unikać.

grzanki.jpg
Fot. YouTube/Dolci Veloci 89
Tonący w tłuszczu rosół uratujesz w kilka chwil. Wystarczy, że włożysz to do zupy
Nie wyrzucaj, włóż do zamrażarki. Na święta nie ma nic lepszego
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy