Smakosze.pl Przepisy Ulubiony serek wiejski wymieszaj z 3 dodatkami. Wyjdzie cudo
Fot. Wikimedia Commons, FASTILY, CC BY-SA 3.0

Ulubiony serek wiejski wymieszaj z 3 dodatkami. Wyjdzie cudo

20 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Słynny bałkański ser kajmak możesz przygotować w domu. Wyjdzie rewelacyjny, a w dodatku zrobisz go tylko z kilku łatwo dostępnych składników. Wystarczy, że poznasz poniższy przepis, wypróbujesz go, a przysmak i jego smak pozostanie z tobą na długo.

Najlepszy bałkański ser kajmak

Każdy, kto był na wakacjach w Chorwacji, Czarnogórze lub w Serbii na pewno miał okazję spróbować sera o nazwie kajmak. Przysmak oryginalnie pochodzi z Turcji, ale od lat dużą popularnością cieszy się właśnie na Bałkanach. Specjał ma doskonały smak, ale zachwyca też lekką, delikatną konsystencją.

Niestety, w Polsce ser jest bardzo trudno dostępny, ale można temu zaradzić w bardzo łatwy sposób. Okazuje się bowiem, że kajmak można przygotować domowym sposobem. O tym, jak to zrobić, dowiesz się z umieszczonego w dalszej części tekstu przepisu .

sery.jpg
Fot. Canva
Wrzucam wszystko do garnka i po chwili mam pyszny obiad. Wystarcza na kilka dni

Serek wiejski i dodatek

Domowy ser, oprócz wspomnianego już smaku, ma także tę zaletę, że powstaje z kilku tanich składników. Wśród nich najważniejszy jest serek wiejski. Oprócz tego produktu niezbędne będą także inne produkty. Jest to między innymi ser feta oraz śmietana. Łącząc ze sobą składniki powstanie jednolita i delikatna masa serowa. Warto pamiętać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, dlatego wyciągnij je przed przystąpieniem do przygotowania. Proporcje potrzebnych produktów poznasz, po zapoznaniu się z poniższą listą.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 150 g serka wiejskiego
  • 200 g sera feta
  • 300 g śmietany 18%
  • 90 g masła
feta.jpg
Fot. Canva/garuti

Przepis na domowy ser

Przygotowanie rozpocznij od przełożenia serka wiejskiego do miski. Dodaj pokruszony ser feta oraz śmietanę. Masło pokrój na małe kawałki i w tej postaci przełóż do miski. Za pomocą blendera zmiksuj składniki.

Powstała masa powinna być jednolita i gładka. Po tej czynności ser jest gotowy i nadaje się do spożycia. Można podawać go również po schłodzeniu, ale trzeba pilnować, aby ser nie zamarzł w lodówce. Przysmak można podać na wiele różnych sposobów w formie przekąsek lub kanapek.

kajmak.jpg
Fot. Canva
Ciocia z Małopolski dała mi przepis na wielkanocną zupę. Lepsza niż barszcz i żurek
Żadne mielone, żadne schabowe. Kotlety kardynalskie biją je na głowę, musisz ich spróbować
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy