Zapiekam pierś z kurczaka pod tymi składnikami. Wymarzony obiad na pierwszy dzień wiosny

Oto superprosty przepis na obiad z kurczakiem. Sycąca, odświeżająca i warzywna, będzie świetnym obiadem na pierwszy dzień wiosny. A jej przygotowanie jest tak szybkie, że zostaje nam dużo czasu by cieszyć się słońcem dnia równonocy.
Obiad na pierwszy dzień wiosny- pomysł na kurczaka
Oczywiście, warto polecić to danie nie tylko tym, którzy chcą obiadem uczcić pierwszy dzień wiosny. Ale okazja dodaje tu nieco smaczku. Za wcześnie jeszcze na prawdziwe nowalijki. Serwujemy więc lekkie danie z kurczaka z pomidorami, które zapowiadają nadchodzące ciepłe miesiące.
Bazą tej prostej zapiekanki są ziemniaki. Łączymy je z warzywami i zapiekamy. Dzięki temu danie jest jednogarnkowe i bardzo łatwo je zaserwować także w plenerze. Ucieszy więc posiadaczy ogrodów, którzy po zimie wyciągają meble do jedzenia al fresco.

Zapiekanka z kurczakiem
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Zdrowie i smaczne przepisy. Pamiętajmy, by wzbogacać podobne dania smakami zieleniny. To najprostszy sposób, by wprowadzić powiew wiosny na obiadowy talerz.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 3 filety z piersi kurczaka
- ¾ kg ziemniaków
- 2 jajka
- 30 g mąki
- 200 ml śmietanki 36%
- 100 g mozzarelli
- 2 papryki (mogą być różnokolorowe)
- 1 czerwona cebula
- 1 żółta cebula
- 2 pomidory
- 1 kawałek papryczki chili (opcjonalnie)
- Po małym pęczku natki pietruszki i szczypiorku
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek, suszony czosnek
- Oliwa i masło klarowane do smażenia

Danie na pierwszy dzień wiosny
Kurczaka kroimy w kostkę. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Nacieramy mięso i odstawiamy do zamarynowania.
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Zalewamy je zimną wodą, solimy i obgotowujemy przez 5 minut. Następnie odparowujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ziemniaki posypujemy tymiankiem i suszonym czosnkiem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut.
Żółtą cebulę kroimy w pióra, a paprykę w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy na nie kurczaka i obsmażamy na złocisto.

Zmniejszamy moc palnika. Dodajemy cebulę i podsmażamy, a kiedy zacznie się robić szklista, dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Kurczaka zrzucamy na wyjęte z piekarnika ziemniaki. Wyrównujemy warstwy. W misce mieszamy jajka i śmietankę z mąką. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sos wylewamy na zapiekankę.
Czerwoną cebulę kroimy w cienkie pióra. Posypujemy kurczaka. Na wierzch wysypujemy warstwę startego sera i posypujemy połową posiekanej natki i szczypiorku. Układamy pokrojone w plastry pomidory. Zapiekamy przez kolejne 25-30 minut. Podajemy posypane pozostałą zieleniną.
Wypróbuj też przepisy na niezwykłą wiosenną zupę i doskonałą sałatkę z kukurydzą.






































