Wrzucam wszystko do garnka i po chwili mam pyszny obiad. Wystarcza na kilka dni

Przygotowanie obiadu na kilka dni jest możliwe, a przy okazji można zrobić go za grosze. Poznaj nieskomplikowany przepis od cenionej kucharki i wypróbuj go we własnym domu. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, a rodzina szybko polubi to niezwykłe danie.
Moda na obiad jednogarnkowe
W ostatnich latach sporym wzięciem cieszą się przepisy na obiady jednogarnkowe. Jest to nieskomplikowane danie, które powstaje w jednym naczyniu. W praktyce oznacza to, że wszelkie podsmażanie i gotowanie składników odbywa się w jednym garnku. Sposób pozwala zaoszczędzić sporo czasu, a przy okazji zachować porządek w kuchni. Jednogarnkowe dania przygotowuje się zazwyczaj w większej ilości, a to sprawia, że będzie to obiad na kilka dni.
Swój sposób na takie danie pokazała także Anna Zyśk, która w mediach społecznościowych prowadzi profil jedz.pysznie. Autorka przepisu już od kilku lat dzieli się ciekawymi recepturami kulinarnymi, ale to właśnie ta zasługuje na szczególną uwagę. Danie, jak będziesz mieć okazję się przekonać, jest smaczne, a przygotowanie banalne.
Ciocia z Małopolski dała mi przepis na wielkanocną zupę. Lepsza niż barszcz i żurekTani obiad dzięki składnikom
Ania Zyśk obiad jednogarnkowy gotuje za grosze, ponieważ używa do tego tanich produktów. Są to głównie warzywa oraz przyprawy. Niezbędna będzie także kiełbasa, która nada daniu smaku oraz zwiększy jego sytość. O tym, co będzie potrzebne, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 300 g kiełbasy
- 150 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 400 g przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów
- 200 g papryki
- 400 g ziemniaków
- 600 ml wody
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liści laurowe
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 ½ łyżeczki suszonego majeranku
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Przepis na jednogrankowy obiad
Krok 1. Cebulę oraz ząbki czosnku obierz z łupin. Oba warzywa posiekaj: cebulę w małą kostkę, a czosnek w plasterki.

Krok 2. W kostkę pokrój także umytą paprykę. Kiełbasę pokrój w plastry.

Krok 3. Na suchej patelni podsmaż kiełbasę. Kiedy się zarumieni, wsyp cebulę oraz czosnek. Całość dopraw majerankiem, papryką, pieprzem i solą. Wymieszaj.

Krok 4. Do podsmażonych składników dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę. Całość zalej przecierem pomidorowym i wodą.

Krok 5. Składniki wymieszaj i gotuj, do momentu zmięknięcia ziemniaków i zgęstnienia sosu. Na koniec wsyp posiekana natkę pietruszki. Gotowe danie podaj na obiad.






































