Unia Europejska zadecydowała. Już wkrótce ze sklepów znikać będą te wyroby
Już niebawem konsumentów czeka nie lada zaskoczenie. Ze sklepowych półek znikną ulubione produkty. Wszystko przez decyzję Komisji Europejskiej, która w ten sposób chce zadbać o nasze zdrowie.
Tych produktów już nie kupisz
Lubisz wędliny? A może nie wyobrażasz sobie kanapki bez plastra pysznego sera ? W takim razie może czekać cię niemiła niespodzianka. Część produktów tego typu niedługo zacznie znikać ze sklepowych półek. Taką decyzję podjęły państwa członkowskie Unii Europejskiej . Poparły tym samym wniosek Komisji Europejskiej.
Dotyczy on nieodnawiania zezwolenia na osiem aromatów dymu wędzarniczego do żywności. Te aromaty zastępowały tradycyjne wędzenie w niektórych wędlinach, serach, ale też innych lubianych produktach . Aromaty dymu wędzarniczego używa się jeszcze w chipsach, sosach , daniach instant, a nawet lodach i wyrobach cukierniczych.
Aromat dymu wędzarniczego szkodliwy dla zdrowia
We wniosku, który został poparty przez państwa członkowskie pod koniec kwietnia, zaznaczono terminy, w jakich aromat dymu wędzarniczego zniknie z produktów. Portal Komisji Europejskiej ec.europa.eu informuje:
W przypadku zastąpienia tradycyjnego wędzenia ( np. szynek, ryb, serów) okres wycofywania wynosi 5 lat
Portal podaje tez inne rozwiązania:
W przypadku zastosować, w których aromat dymu dodaje się w celu uzyskania dodatkowego smaku ( zupy , chipsy, sosy ), okres wycofywania wynosi dwa lata. Po okresie wycofywania te środki aromatyzujące nie będą już dopuszczone do stosowania w UE
Szkodliwe aromaty w żywności
Decyzje, które zapadły w Komisji Europejskiej, mają swoje naukowe uzasadnienie . Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności uznał, że osiem aromatów dymu wędzarniczego może wywoływać genotoksyczność . Dotyczy to konkretnych środków aromatyzujących, które można dodawać do żywności.
W komunikacie na stronie EFSA czytamy:
Genotoksyczność to zdolność substancji chemicznej do uszkadzania materiały genetycznego komórek . Zmiany lub mutacje w informacji genetycznej w komórce mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób, takich jak: rak i choroby dziedziczne.
Jednocześnie zaznaczano, że dla tego typu toksyczności nie można określić bezpiecznego poziomu. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić smaczne i pożywne naleśniki. Podawaliśmy przepis na pyszny sernik, który zrobisz z 2 składników.
Źródło: pysznosci.pl, ec.europa.eu