Ten pomysł na naleśniki podsunęła mi znajoma. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem
Szukasz zaskakującego dania na obiad? W takim razie wypróbuj przepis na naleśniki na wytrawnie. Tę doskonałą potrawę przygotujesz niezwykle szybko i co najważniejsze tanio, bo tylko z kilku składników. Wypróbuj je w swoim domu, a rodzina tak się nim zachwyci, że poproszą o niejedną dokładkę.
Pomysł na obiad- naleśniki na wytrawnie
Smaczne danie na obiad nie musi być skomplikowane. Wystarczy zrobić to z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. To właśnie z niego dowiesz się, jak przygotować naleśnik na wytrawnie. Ich smak zachwyci każdego smakosza.
Te naleśniki idealnie sprawdzą się na obiad. Możesz je z powodzeniem podać także na kolację. Smak wart jest każdej minuty spędzonej na przygotowaniach. To jak, zaczynamy?
Biorę zwykłe wafle i przekładam tą masą. Moja rodzina za tym przepadaWyśmienite naleśniki na wytrawnie
Naleśniki zawinięte z serem to już przeszłość. W moim domu królują teraz te naleśniki na wytrawnie. Ciężko mi pomyśleć o lepszym przepisie na obiad.. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Cookrate - Polska, który znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- 1 l mleka
- 125 ml wody
- 2 jajka
- 220 g + 100 g mąki
- 600 g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 200 g passaty pomidorowej
- 50 g masło
- 300 g mozzarela
- oregano
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Naleśniki na wytrawnie - przepis
Do miski wlej 500 mililitrów mleka, odrobinę oleju oraz wodę. Wbij dwa jajka i wsyp szczyptę sól. Wsyp 220 gramów mąki i za pomocą trzepaczki wymieszaj składniki, tworząc jednolite i gładkie ciasto. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i ze zrobionego przed chwilą ciasta usmaż naleśniki.
Mięso podsmaż na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą i papryką. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, oregano, pieprz oraz sól. Gdy składniki będą odpowiednio wysmażone, wlej passatę pomidorową i całość dokładnie wymieszaj.
W garnku rozpuść masło. Wsyp pozostałą mąkę oraz wlej 500 mililitrów mleka. Dodaj gałkę muszkatołową i wymieszaj składniki. Kiedy gotowana masa zgęstnieje, wyłącz gaz.
Pierwszego naleśnika ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłóż na niego warstwę gęstej masy i równomiernie ją rozprowadź, grubszą warstwę zostawiając na środku. Ułóż kolejną warstwę z mięsnego sosu. Przykryj go kolejnym naleśnikiem i wyłóż na nie kolejne warstwy z masy i mięsa tak, aby całość tworzyła kształt kopczyka.
Czynność powtarzaj do wykończenia wszystkich, przygotowanych składników. Pamiętaj, że na ostatniej warstwie musi znaleźć się naleśnik. Posmaruj go sosem z gałką muszkatołową i posyp startą na dużych oczkach mozzarellą.
Danie piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 20 minut. Zapiekankę z naleśników krój na kawałki i podawaj na obiad. Sprawdź przepis na niezwykły deser z wafli oraz dowiedz się, jak pozbyć się mszyc.