Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten pomysł na naleśniki podsunęła mi znajoma. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 11.06.2024 12:30

Ten pomysł na naleśniki podsunęła mi znajoma. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem

naleśniki
Fot. YouTube/ Cookrate - Polska

Szukasz zaskakującego dania na obiad? W takim razie wypróbuj przepis na naleśniki na wytrawnie. Tę doskonałą potrawę przygotujesz niezwykle szybko i co najważniejsze tanio, bo tylko z kilku składników. Wypróbuj je w swoim domu, a rodzina tak się nim zachwyci, że poproszą o niejedną dokładkę. 

Pomysł na obiad- naleśniki na wytrawnie

Smaczne danie na obiad nie musi być skomplikowane. Wystarczy zrobić to z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. To właśnie z niego dowiesz się, jak przygotować naleśnik na wytrawnie. Ich smak zachwyci każdego smakosza.

Te naleśniki idealnie sprawdzą się na obiad. Możesz je z powodzeniem podać także na kolację. Smak wart jest każdej minuty spędzonej na przygotowaniach. To jak, zaczynamy?

naleśnik.jpg
Fot. YouTube/ Cookrate - Polska
Biorę zwykłe wafle i przekładam tą masą. Moja rodzina za tym przepada

Wyśmienite naleśniki na wytrawnie

Naleśniki zawinięte z serem to już przeszłość. W moim domu królują teraz te naleśniki na wytrawnie. Ciężko mi pomyśleć o lepszym przepisie na obiad.. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Cookrate - Polska, który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 1 l mleka
  • 125 ml wody
  • 2 jajka
  • 220 g + 100 g mąki
  • 600 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 50 g masło
  • 300 g mozzarela
  • oregano
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

Naleśniki na wytrawnie - przepis

Do miski wlej 500 mililitrów mleka, odrobinę oleju oraz wodę. Wbij dwa jajka i wsyp szczyptę sól. Wsyp 220 gramów mąki i za pomocą trzepaczki wymieszaj składniki, tworząc jednolite i gładkie ciasto. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i ze zrobionego przed chwilą ciasta usmaż naleśniki.

Mięso podsmaż na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą i papryką. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, oregano, pieprz oraz sól. Gdy składniki będą odpowiednio wysmażone, wlej passatę pomidorową i całość dokładnie wymieszaj. 

W garnku rozpuść masło. Wsyp pozostałą mąkę oraz wlej 500 mililitrów mleka. Dodaj gałkę muszkatołową i wymieszaj składniki. Kiedy gotowana masa zgęstnieje, wyłącz gaz.

Pierwszego naleśnika ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłóż na niego warstwę gęstej masy i równomiernie ją rozprowadź, grubszą warstwę zostawiając na środku. Ułóż kolejną warstwę z mięsnego sosu. Przykryj go kolejnym naleśnikiem i wyłóż na nie kolejne warstwy z masy i mięsa tak, aby całość tworzyła kształt kopczyka.

Czynność powtarzaj do wykończenia wszystkich, przygotowanych składników. Pamiętaj, że na ostatniej warstwie musi znaleźć się naleśnik. Posmaruj go sosem z gałką muszkatołową i posyp startą na dużych oczkach mozzarellą

Danie piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 20 minut. Zapiekankę z naleśników krój na kawałki i podawaj na obiad. Sprawdź przepis na niezwykły deser z wafli oraz dowiedz się, jak pozbyć się mszyc

danie naleśniki.jpg
Fot. YouTube/ Cookrate - Polska