Smakosze.pl Przepisy Upieczesz go w domowym piekarniku w 220 stopniach. Ten chleb to jakaś rewelacja
Fot. Canva/Isabelle Ribeiro

Upieczesz go w domowym piekarniku w 220 stopniach. Ten chleb to jakaś rewelacja

21 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wypróbuj chleb z tego przepisu, a już nigdy nie sięgniesz po ten ze sklepu. Jest tak pyszny, że można jeść go bez żadnych dodatków, a i tak zachwyca każdego smakosza. Przygotuj go z tego łatwego i szybkiego przepisu, a rano będziesz cieszyła się smakiem świeżego pieczywa.

Chleb to podstawa

Chleb to dodatek lub wręcz podstawa wielu posiłków. Nie tylko śniadań czy kolacji, ale też niektórych dań obiadowych . Pieczywo od wieków było przecież podstawowym produktem jadłospisu. Dlatego dobrze kontynuować tę tradycję i wciąż spożywać chleb.

Szczególnie że w obecnych czasach mamy dostęp do wszelkiej maści smacznych chlebów. Piekarnie niemalże prześcigają się, w urozmaicaniu ich składu. Jednak najlepszy chleb to taki, które upiecze się samemu. Wtedy nie tylko lepiej smakuje, ale też zapachem zachęca domowników do spożycia. Cały proces nie będzie skomplikowany, jeżeli będziesz trzymała się przepisu umieszczonego poniżej. To banalnie proste, a wypiek posmakuje każdemu.

ciasto na chleb.jpg
Fot. Canva/Andre Mueller
To najlepsze placki ziemniaczane, jakie jadłem w życiu. Co za genialny pomysł

Tylko kilka składników

Do przygotowania tego chleba będziesz potrzebowała tylko kilka tanich i łatwo dostępnych produktów. Wszystkie znajdują się na liście umieszczonej poniżej. Zatem sprawdź ją dokładnie i zaczynamy pieczenie doskonałego chleba.

Składniki:

  • 500 mąki pszennej (tylko 750)
  • 10 g drożdży
  • 400 ml letniej wody
  • 10 g soli
  • 100 mąki pszennej razowej

Przepis na domowy chleb

Zacznij od przygotowania zaczynu. Do miski wlej wodę i rozpuść w niej drożdże. Następnie wsyp 100 gramów mąki pszennej i połącz ze sobą produkty. Zaczyn odstaw na 30-60 minut.

Do dużej miski wsyp mąkę pszenną oraz razową. Dodaj sól. Wymieszaj składniki, a następnie zalej je gotowym zaczynem. Wyrób ciasto i odstaw je pod przykryciem na 2 godziny.

Z ciasta uformuj bochenek chleba. Ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni, umieść w nim chleb i piecz go przez 40-45 minut. Po upieczeniu odstaw chleb do wystygnięcia, a później krój na kromki i ciesz się jego doskonałym smakiem. Sprawdź, dlaczego należy spodziewać się wzrostu cen czekolady oraz poznaj przepis Strzelczyka na smażony ser .

pieczenie chleba.jpg
Fot. Canva/Ron Lach
Strzelczyk pokazał, jak robi smażony ser z kminkiem. Teraz cała rodzina błaga o więcej
Polacy kupują je za krocie, a Lewandowska robi za grosze. To mleko to hit
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy