Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polacy kupują je za krocie, a Lewandowska robi za grosze. To mleko to hit
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 20.05.2024 22:46

Polacy kupują je za krocie, a Lewandowska robi za grosze. To mleko to hit

Ania Lewandowska i mleko owsiane
fot. Canva; instagram.com/annalewandowska

Mleko owsiane to najlepszy przyjaciel osób nie tolerujących laktozy oraz ogólnie niechętnych produktom zwierzęcym. Jest niezdrowe głównie dla jednej rzeczy: portfela. Ania Lewandowska pokazała, jak zrobić je samodzielnie, co może być wielką ulgą dla domowego budżetu.

Dobre mleko owsiane

Odkąd ludzie nauczyli się doić owies, krowy słusznie czują na karku oddech konkurencji. Nic dziwnego: mleko owsiane ma mniej kalorii niż to tradycyjne. Jest też pozbawione cholesterolu i mniej tłuste. Wprowadzając je do diety zamiast zwierzęcego mleka, zamieniamy co prawda białko na węglowodany, ale częściowo wynagradza to wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który jest szczególnie istotny w procesach trawienia.

Dodajmy do tego brak laktozy – mlecznego cukru, którego nie toleruje być może nawet co trzeci Polak. W tej sytuacji trudno mieć konsumentom za złe, że łakomym okiem spoglądają w stronę zamienników mleka, które prawnie musza nazywać się „napojami roślinnymi”. Jak jednak pozyskiwać mleko ze zboża?

mleko owsiane
fot. Canva
Wystarczy kilka kropel a truskawki nie będą pleśnieć. Domowy sposób mojej babci jest wyjątkowo skuteczny

Sposób na mleko z owsa

Okazuje się, że wytłoczenie z owsianki białego, mętnego słodkawego napoju w smaku podobnego do mleka nie jest takie trudne. Można pokusić się o nie w domu. Jak? To właśnie pokazała Ania Lewandowska. Przepis jest niezwykle prosty.

Składniki

  • 3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych
  • 2 łyżki słodzika, np. syropu z agawy
  • 1 łyżeczka soli

Domowy napój owsiany

Płatki owsiane zalewamy 700 ml gorącej wody. Należy teraz pozwolić im odpocząć (i spęcznieć) przez ok. pół godziny. Po tym czasie wkładamy je do kielicha blendera i uruchamiamy na wysokich obrotach.

W trakcie miksowania masy dodajemy słodzik i sól i miksujemy dalej, na najwyższych obrotach, aż cała masa płatków zmieni się w płyn. To już gotowy napój – nie ma w sobie konserwantów, więc najlepiej trzymać go w wyparzonym słoiku nie dłużej niż kilka dni. Używać do kawy, owsianek czy budyniu – wszędzie tam, gdzie przepis wymaga mleka.

Wypróbuj też przepisy na zupę pieczarkową na rosole i sprawdź, co jest zdrowsze: czereśnie czy truskawki.

słoik mleka owsianego
fot. Canva