Smakosze.pl Produkty Upiekłam domowe pierniczki i porównałam z tymi z gotowego ciasta. Różnice i podobieństwa najbardziej zaskoczyły męża
Źródło własne

Upiekłam domowe pierniczki i porównałam z tymi z gotowego ciasta. Różnice i podobieństwa najbardziej zaskoczyły męża

16 grudnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Nie masz czasu na tradycyjne domowe wypieki? Wielu producentów oferuje gotowe mieszanki, z których możesz szybko i sprawnie upiec aromatyczne ciasteczka. Jak jednak smakują i czy w ogóle ma sens takie chodzenie na skróty z deserami? Postanowiłam to sprawdzić na przykładzie świątecznych pierniczków.

Czy gotowe pierniczki mają start do tych domowych?

Pyszne korzenne pierniczki to obowiązkowa pozycja na święta. Z ich przygotowania można zrobić doskonałą rodzinną atrakcję. Nie każdy ma jednak czas, by zrobić te klasyczne ciasteczka od zera. Tu z pomocą przychodzi nam fantazja producentów żywności.

Podczas ostatnich zakupów spożywczych w oczy wpadło mi gotowe ciasto na pierniczki. Schłodzony produkt o wadze 250 g kusił ceną 9,99 złotych. Postanowiłam kupić go i sprawdzić, jak wypada w porównaniu z domowymi pierniczkami. Jesteście ciekawi rezultatu? Zapraszam do dalszej lektury.

ciasto na pierniki.jpg
Źródło własne
Przepis na to zapomniane ciasto znalazłam w notatniku babci. Jeden dopisek podkreśliła 2 razy, chodzi o wybór sera

Ile zachodu kosztuje zrobienie domowych pierniczków?

Gotowe ciasto już miałam, teraz przyszedł czas na zrobienie tego domowego od podstaw . W tym celu musiałam znowu udać się na zakupy. Wybrałam prosty przepis na szybkie i miękkie pierniczki . Większość składników miałam w domu, jednak nie wszystkie.

Na pewno największym wydatkiem przy przygotowaniu pierniczków jest zakup miodu . Za słoik i pojemności 1 szklanki (a więc tyle, ile przewidywał przepis) zapłaciłam 17 złotych. Do tego lekko ponad 7 złotych za 2 torebki przyprawy korzennej, i już robi nam się znacząca kwota . To blisko 3 razy więcej, niż kosztowało mnie kupne ciasto.

robienie pierniczków.jpg
Źródło własne

Kolejną sprawą jest samo przygotowanie pierniczków. Czynności nie są trudne, jednak chwilę trzeba za nie poświęcić . Całość zajęła mi ok. 1 godziny, od wymieszania składników, przez zagniatanie, aż do wsadzenia wyciętych ciasteczek do pieca.

Sam przepis na pierniczki był banalny. Szklankę miodu podgrzałam ze szklanką cukru i 2 opakowaniami przyprawy korzennej . W osobnym naczyniu wymieszałam 3 szklanki mąki z łyżeczką sody, jajkiem, 125 gramami miękkiego masła, po czym dolałam przestygnięty miód i zagniotłam całość. Z podanych proporcji otrzymałam ponad 1300 gramów pierniczkowego ciasta .

2 rodzaje ciasta na pierniczki.jpg
Źródło własne

Pozostało mi rozwałkować oba rodzaje ciasta i powycinać z nich smakowite kąski . Zdecydowałam się zrobić po 10 testowych sztuk. Pozostałą część zamroziłam, z myślą o zaplanowaniu rodzinnego wieczoru na wycinanie i pieczenie ciasteczek . Poniżej sprawdzicie skład gotowego ciasta, oraz dowiecie się jak bardzo kupne i domowe pierniczki różnią się smakiem.

skład ciasta na pierniczki.jpg
Źrodło własne

Po porównaniu domowych i kupnych pierniczków mogę powiedzieć jedno

Ciasteczka porównywalnej wielkości oraz grubości ułożyłam na papierze do pieczenia . Piekarnik rozgrzałam do zalecanych 180 stopni. Domowe ciasta miał w nim spędzić ok. 6 minut, zaś te kupne aż 15 minut według zaleceń producenta . Nie pozostało mi nic innego, jak odliczanie czasu.

pierniczki na papierze.jpg
Źródło własne

Domowe pierniczki wyjęłam z piecyka po 6 minutach i odłożyłam na kratkę . Kupne ciasto pozostało w środku do dalszego pieczenia. Niestety stało się to, czego się spodziewałam i pierniczki zamieniły się w węgiel . Za tak przekłamany sposób przygotowania należy się producentowi spory minus.

spalone pierniczki.jpg
Źródło własne

Szczęśliwie miałam jeszcze porcję ciasta , by dopiec kolejną partię Tym razem dałam jej w piekarniku jedyne 6 minut. Potem zostało mi tylko wystudzić słodkości i porównać je między sobą . W teście smaku w ciemno pomógł mi mój mąż.

Oba rodzaje ciasteczek smakowały tak samo dobrze . Małżonek wskazał o dziwo lekką przewagę tych kupnych, nad domowymi. Bardziej pasowała mu ich chrupkość, do tego nie wyczuł w nich smaku sody (której bardzo nie lubi) użytej w składzie domowych wypieków. Jak jednak sam zeznał, ciasteczka były tak podobne jakościowo, że zwycięzcę wybierał niejako na siłę .

Wiadomo, że w idealnych świecie każdy miał by czas na robienie własnoręcznie domowych wypieków . W obecnym zabieganym świecie nie zawsze jest to możliwe. W sytuacjach awaryjnych uważam gotowe ciasto na pierniczki za przyzwoitą alternatywę . Ze względu jednak na jego nie najlepszy skład (syrop cukrowy, tłuszcz palmowy)  gdy tylko mamy na to czas, warto pokusić się o zrobienie pierniczków samodzielnie . Z przepisem Ani Bardowskiej przygotujesz pierniczki bez trudu . W notatniku cioci znalazłam przepis na szybki i pyszny świąteczny piernik .

2 rodzaje ciasta na pierniczki (1).jpg
Źródło własne
W życiu nie jadłam tak pysznego karpia, zrobię go na Wigilię. Nigdy bym nie pomyślała o tych dodatkach
To najlepsze świąteczne ciasto. Przy nim makowiec i piernik mogą się schować, zawsze się udaje
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy