Upiekłam domowe pierniczki i porównałam z tymi z gotowego ciasta. Różnice i podobieństwa najbardziej zaskoczyły męża
Nie masz czasu na tradycyjne domowe wypieki? Wielu producentów oferuje gotowe mieszanki, z których możesz szybko i sprawnie upiec aromatyczne ciasteczka. Jak jednak smakują i czy w ogóle ma sens takie chodzenie na skróty z deserami? Postanowiłam to sprawdzić na przykładzie świątecznych pierniczków.
Czy gotowe pierniczki mają start do tych domowych?
Pyszne korzenne pierniczki to obowiązkowa pozycja na święta. Z ich przygotowania można zrobić doskonałą rodzinną atrakcję. Nie każdy ma jednak czas, by zrobić te klasyczne ciasteczka od zera. Tu z pomocą przychodzi nam fantazja producentów żywności.
Podczas ostatnich zakupów spożywczych w oczy wpadło mi gotowe ciasto na pierniczki. Schłodzony produkt o wadze 250 g kusił ceną 9,99 złotych. Postanowiłam kupić go i sprawdzić, jak wypada w porównaniu z domowymi pierniczkami. Jesteście ciekawi rezultatu? Zapraszam do dalszej lektury.
Ile zachodu kosztuje zrobienie domowych pierniczków?
Gotowe ciasto już miałam, teraz przyszedł czas na zrobienie tego domowego od podstaw . W tym celu musiałam znowu udać się na zakupy. Wybrałam prosty przepis na szybkie i miękkie pierniczki . Większość składników miałam w domu, jednak nie wszystkie.
Na pewno największym wydatkiem przy przygotowaniu pierniczków jest zakup miodu . Za słoik i pojemności 1 szklanki (a więc tyle, ile przewidywał przepis) zapłaciłam 17 złotych. Do tego lekko ponad 7 złotych za 2 torebki przyprawy korzennej, i już robi nam się znacząca kwota . To blisko 3 razy więcej, niż kosztowało mnie kupne ciasto.
Kolejną sprawą jest samo przygotowanie pierniczków. Czynności nie są trudne, jednak chwilę trzeba za nie poświęcić . Całość zajęła mi ok. 1 godziny, od wymieszania składników, przez zagniatanie, aż do wsadzenia wyciętych ciasteczek do pieca.
Sam przepis na pierniczki był banalny. Szklankę miodu podgrzałam ze szklanką cukru i 2 opakowaniami przyprawy korzennej . W osobnym naczyniu wymieszałam 3 szklanki mąki z łyżeczką sody, jajkiem, 125 gramami miękkiego masła, po czym dolałam przestygnięty miód i zagniotłam całość. Z podanych proporcji otrzymałam ponad 1300 gramów pierniczkowego ciasta .
Pozostało mi rozwałkować oba rodzaje ciasta i powycinać z nich smakowite kąski . Zdecydowałam się zrobić po 10 testowych sztuk. Pozostałą część zamroziłam, z myślą o zaplanowaniu rodzinnego wieczoru na wycinanie i pieczenie ciasteczek . Poniżej sprawdzicie skład gotowego ciasta, oraz dowiecie się jak bardzo kupne i domowe pierniczki różnią się smakiem.
Po porównaniu domowych i kupnych pierniczków mogę powiedzieć jedno
Ciasteczka porównywalnej wielkości oraz grubości ułożyłam na papierze do pieczenia . Piekarnik rozgrzałam do zalecanych 180 stopni. Domowe ciasta miał w nim spędzić ok. 6 minut, zaś te kupne aż 15 minut według zaleceń producenta . Nie pozostało mi nic innego, jak odliczanie czasu.
Domowe pierniczki wyjęłam z piecyka po 6 minutach i odłożyłam na kratkę . Kupne ciasto pozostało w środku do dalszego pieczenia. Niestety stało się to, czego się spodziewałam i pierniczki zamieniły się w węgiel . Za tak przekłamany sposób przygotowania należy się producentowi spory minus.
Szczęśliwie miałam jeszcze porcję ciasta , by dopiec kolejną partię Tym razem dałam jej w piekarniku jedyne 6 minut. Potem zostało mi tylko wystudzić słodkości i porównać je między sobą . W teście smaku w ciemno pomógł mi mój mąż.
Oba rodzaje ciasteczek smakowały tak samo dobrze . Małżonek wskazał o dziwo lekką przewagę tych kupnych, nad domowymi. Bardziej pasowała mu ich chrupkość, do tego nie wyczuł w nich smaku sody (której bardzo nie lubi) użytej w składzie domowych wypieków. Jak jednak sam zeznał, ciasteczka były tak podobne jakościowo, że zwycięzcę wybierał niejako na siłę .
Wiadomo, że w idealnych świecie każdy miał by czas na robienie własnoręcznie domowych wypieków . W obecnym zabieganym świecie nie zawsze jest to możliwe. W sytuacjach awaryjnych uważam gotowe ciasto na pierniczki za przyzwoitą alternatywę . Ze względu jednak na jego nie najlepszy skład (syrop cukrowy, tłuszcz palmowy) gdy tylko mamy na to czas, warto pokusić się o zrobienie pierniczków samodzielnie . Z przepisem Ani Bardowskiej przygotujesz pierniczki bez trudu . W notatniku cioci znalazłam przepis na szybki i pyszny świąteczny piernik .