Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ania Bardowska zna najlepszy przepis na pierniczki. Wychodzą miękkie i pachnące
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 17.11.2023 08:35

Ania Bardowska zna najlepszy przepis na pierniczki. Wychodzą miękkie i pachnące

pierniczki
Canva/fotokris, Instagram/@ania.bardowskaCanva/fotokris, Instagram/@ania.bardowska

Połowa listopada to dobry moment na przygotowanie pierniczków. Będą one doskonałym smakołykiem na Boże Narodzenie. Ania Bardowska podzieliła się przepisem na najlepsze pierniczki pod słońcem. Wypróbujcie jej przepis w swojej kuchni. 

Pierniczki najlepiej smakują w Boże Narodzenie

Jak Boże Narodzenie, to oczywiście pierniczki. Wiele osób przyrządza te świąteczne smakołyki już w połowie listopada. To wcale nie za wcześnie. Można nawet powiedzieć, że jest to czas idealny na zajęcie się pierniczkami na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. 

Jak je zrobić? Każdy kto zajmuje się kuchnią, ma swój patent na te świąteczne rarytasy. Ma go też Ania Bardowska, znana z programu Rolnik szuka żony. Swoim przepisem podzieliła się z internautami. Pierniczki wychodzą miękkie i pachnące. 

pierniczki
Canva/yrabota
To moje ulubione kluski, robię je praktycznie co tydzień. Z tymi proporcjami zawsze się udają

Jak zrobić pierniczki z przepisu Ani Bardowskiej?

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 2 ½ łyżeczki sody
  • 1 szklanka cukru
  • przyprawa do piernika
  • 250 g masła
  • 250 g miodu
  • 4 jajka

Do miski wsypujemy mąkę i sodę. Do garnka dodajemy masło, miód i przyprawę do piernika. Składniki podgrzewamy i cały czas mieszamy. Gdy już się połączą, to odstawiamy do ostygnięcia.

W oddzielnej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą pianę. Następnie pianę łączymy z masą, którą wcześniej podgrzewaliśmy i studziliśmy. Po połączeniu dodajemy ją do mąki z sodą. Teraz masę mieszamy i zagniatamy ciasto.

Udekoruj pierniczki i ciesz się ich smakiem

Ciasto musimy rozwałkować na grubość około 3 mm. Wycinamy z ciasta pierniczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu możemy zająć się najlepszym, czyli dekorowaniem smakołyków.

Do dekorowania warto użyć lukru i posypek. Ania Bardowska pierniczki dekoruje z dziećmi. I jak przyznaje, te świąteczne słodkości znikają w mgnieniu oka. Pierniczki są miękkie i pachnące. Radziliśmy, co zrobić, by pierniczki nie wyszły twarde. Podawaliśmy też przepis na szybkie pierniczki dla zabieganych. 

pierniczki
Canva/olia danilevich

Źródło: mamotoja.pl