Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na ten piernik dostałam od cioci. Jest pyszny, a nie musi długo leżakować
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 11.12.2023 20:53

Przepis na ten piernik dostałam od cioci. Jest pyszny, a nie musi długo leżakować

piernik
Canva/nobtis

Na Boże Narodzenie zrobię piernik. Na szczęście nie musi on długo leżakować, a smak ciasta zawsze robi wrażenie na biesiadnikach. Polecam znakomity przepis, który dostałam od cioci. Efektem jest wyborny piernik w sam raz na święta. 

Piernik smakuje w Boże Narodzenie

Czy wiecie już, jakie ciasta upieczecie na Boże Narodzenie? A może szykujecie jakieś smakołyki bez pieczenia? Ja na pewno zrobię wyśmienity piernik z przepisu mojej cioci. To wcale nie za późno na robienie takiego ciasta. Zwykle pierniki muszą długo leżakować, ale na szczęście nie ten, który upiekę.

Przepis od cioci jest prosty, a efekt cieszy podniebienie. Piernik nie musi dojrzewać, jest wilgotny, pełen miodu, bakalii i pachnie świętami. Jego smak potrafi naprawdę uzależnić. Moja rodzina uwielbia to ciasto i zawsze zajada się nim w Boże Narodzenie. 

piernik
Canva/rimmabondarenko
Do makaronu dodaję tylko 2 składniki. Po chwili mam najprostsze, tanie danie

Jak upiec piernik, który nie musi leżakować?

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki naturalnego miodu
  • 4 szklanki maki pszennej
  • 2 szklanki rodzynek
  • ¾ szklanki mleka tłustego
  • 2 szklanki suszonych fig
  • 1 szklanka migdałów
  • 6 jajek
  • sól
  • 5 łyżeczek cynamonu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie piernika zaczynamy od posiekania bakalii, przesiania mąki i wymieszania jej z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni na grzanie góra- dół. Do dużej miski wkładamy miękkie masło, miód, jajka, mleko, cynamon oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wszystkie składniki miksujemy przez 2 minuty aż do połączenia się w masę. Dokładamy posikane rodzynki, figi i migdały. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Teraz przygotowujemy foremkę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wstawiamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 60 minut. 

Piernik, że palce lizać!

Piernik możemy ozdobić polewą czekoladową i płatkami migdałowymi. Ciasto bardzo ładnie wyrasta, ma korzenny i lekko słodki smak. Piernik jest bardzo wilgotny i mięciutki. To ciasto zawsze się udaje i nie wymaga leżakowania. 

Polecam mój przepis na ten znakomity świąteczny wypiek. Jego smak zachwyca rodzinę i gości. To ciasto umila rodzinne spotkania i sprawia, że każdy chętnie sięga po kolejną porcję tego pysznego piernika. Pisaliśmy o tym, jak upiec piernikowy sernik. Podawaliśmy też inny prosty przepis na świąteczny piernik. 

piernik
Canva/rimmabondarenko

Źródło: przyslijprzepis.pl