Usmaż i posmaruj słodkim sosem. Naleśniki rafaello to strzał w 10
Naleśniki jak naleśniki, ale ten farsz… Z nadzieniem o smaku znanych cukierków nawet tak codzienna potrawa będzie lśnić, przyciągać uwagę i zachwycać. Tymczasem w przygotowaniu jest ona zadziwiająco prosta.
Naleśniki na słodko
Pralinki kokosowo-migdałowe włoskiej marki Ferrero są z nami już od 35 lat i niezmiennie występują w otoczce splendoru. Jest ona w tym wypadku zasłużona: śmietankowe i bogate w smaku nie-czekoladki są finezyjne właśnie jak życie w luksusie. Tym bardziej zadziwiające, jak łatwo uzyskać ich smak domowymi metodami.
W tym przepisie są tylko podstawowe składniki, do kupienia w każdym sklepie spożywczym. Kremowy smak mascarpone jest bazą dla wiórków kokosowych i mielonych migdałów. Masa z nich zawinięta w ciasto naleśnikowe jest pełnoprawnym podwieczorkiem o niebanalnym, deserowym smaku.

Faszerowane naleśniki na słodko
Przepis na naleśniki nie wymaga tu żadnej modyfikacji. Możemy więc przygotować je według ulubionej receptury. Można też skorzystać z naszej, podanej poniżej.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 150 g mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 60 ml wody gazowanej
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- Sól, olej do smażenia
Naleśniki na deser lub obiad
Jajko, mleko i dwie łyżki oleju roztrzepujemy razem w misce ze szczyptą soli. Kiedy masa będzie dobrze ubita, dodajemy przesianą mąkę i mieszamy na jednolite ciasto . Pod koniec dolewamy wodę gazowaną i jeszcze raz mieszamy.
Naleśniki wysmażamy na lekko zwilżonej olejem patelni. Układamy je w stosik i odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie przygotowujemy krem rafaello .
Schłodzoną kremówkę przelewamy do miski. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy na sztywno.

Do śmietanki dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy, by dobrze się łączyły. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe i zmielone migdały . Wszystko razem łączymy.
Naleśniki faszerujemy i zawijamy ulubioną metodą. W wersji obiadowej można lekko podsmażyć je na maśle. Można też podawać bez tego, co lepiej sprawdzi się w deserowym wydaniu.
Wypróbuj też przepisy na kotlety z mięsa rosołowego i surówkę z ogórków kiszonych .
