Smakosze.pl Przepisy Usmaż i posmaruj słodkim sosem. Naleśniki rafaello to strzał w 10
Fot. Shutterstock/Artem Oleshko

Usmaż i posmaruj słodkim sosem. Naleśniki rafaello to strzał w 10

24 lutego 2025

Naleśniki jak naleśniki, ale ten farsz… Z nadzieniem o smaku znanych cukierków nawet tak codzienna potrawa będzie lśnić, przyciągać uwagę i zachwycać. Tymczasem w przygotowaniu jest ona zadziwiająco prosta.

Naleśniki na słodko

Pralinki kokosowo-migdałowe włoskiej marki Ferrero są z nami już od 35 lat i niezmiennie występują w otoczce splendoru. Jest ona w tym wypadku zasłużona: śmietankowe i bogate w smaku nie-czekoladki są finezyjne właśnie jak życie w luksusie. Tym bardziej zadziwiające, jak łatwo uzyskać ich smak domowymi metodami.

W tym przepisie są tylko podstawowe składniki, do kupienia w każdym sklepie spożywczym. Kremowy smak mascarpone jest bazą dla wiórków kokosowych i mielonych migdałów. Masa z nich zawinięta w ciasto naleśnikowe jest pełnoprawnym podwieczorkiem o niebanalnym, deserowym smaku.

rafaello
Fot. Canva
Testują nowy produkt na polskim rynku. Kupisz go tylko w Dino

Faszerowane naleśniki na słodko

Przepis na naleśniki nie wymaga tu żadnej modyfikacji. Możemy więc przygotować je według ulubionej receptury. Można też skorzystać z naszej, podanej poniżej.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 60 ml wody gazowanej
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • Sól, olej do smażenia

usmażone naleśniki

Naleśniki na deser lub obiad

Jajko, mleko i dwie łyżki oleju roztrzepujemy razem w misce ze szczyptą soli. Kiedy masa będzie dobrze ubita, dodajemy przesianą mąkę i mieszamy na jednolite ciasto . Pod koniec dolewamy wodę gazowaną i jeszcze raz mieszamy.

Naleśniki wysmażamy na lekko zwilżonej olejem patelni. Układamy je w stosik i odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie przygotowujemy krem rafaello .

Schłodzoną kremówkę przelewamy do miski. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy na sztywno.

stos naleśników
Fot. Canva

Do śmietanki dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy, by dobrze się łączyły. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe i zmielone migdały . Wszystko razem łączymy.

Naleśniki faszerujemy i zawijamy ulubioną metodą. W wersji obiadowej można lekko podsmażyć je na maśle. Można też podawać bez tego, co lepiej sprawdzi się w deserowym wydaniu.

Wypróbuj też przepisy na kotlety z mięsa rosołowego i surówkę z ogórków kiszonych .

rolowane naleśniki
Fot. Canva
Dwa duże sklepy wprowadzają zmiany. Polacy nie będą zadowoleni
Weź ogórki kiszone i zalej tym sosem. Ta surówka zasługuje na nagrodę
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy