Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wystarczy ryż i soczyste owoce. Przepis na ten deser przywiozłam z wakacji
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.02.2025 19:21

Wystarczy ryż i soczyste owoce. Przepis na ten deser przywiozłam z wakacji

ryż
Fot. Canva/pabkov

Znudziły ci się już tradycyjne desery i masz ochotę na odrobinę świeżości w swojej kuchni? Koniecznie przygotuj danie, które zachwyci całą rodzinę. Przepis przywiozłam z wakacji. Ten deser mogłabym jeść codziennie. 

Ryż na słodko posmakuje każdemu

Uwielbiam desery, słodkie śniadania i podwieczorki. To właśnie dlatego na wakacjach po prostu zakochałam się w tej potrawie. Słodki, orientalny deser od razu przypadł mi do gustu. Deser tajski, bo o nim mowa, to połączenie ryżu, sezamu, mięty i soczystego mango.

Całość otulona mlekiem kokosowym i wanilią smakuje po prostu obłędnie. Tajski deser jest świetną propozycją na słodki podwieczorek, a nawet na śniadanie. Jeśli podobnie jak ja uwielbiasz ryż, wanilię, mango i kokos, to to danie będzie strzałem w 10.

tajski deserz mango.jpg
Fot. Canva

 

Hitowe ziemniaki z piekarnika. Jeszcze podziękujesz za ten przepis

Przepis na wyśmienity deser

Z podanych składników przygotujesz wyśmienity deser dla czterech osób.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu kleistego, np. do sushi lub risotto
  • soczyste mango
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 szklanka wody
  • łyżka prażonego sezamu
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • sok z ćwiartki limonki
  • świeża mięta do dekoracji

Jak przygotować tajski deser z mango?

W garnku z grubym dnem zagotuj mleko kokosowe i wodę. Wsyp szczyptę soli, cukier z wanilią. Gdy składniki się połączą, odlej pół szklanki i odstaw. Mleko z wanilią przyda się później. Do garnka wsyp przepłukany ryż. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ziarna będą miękkie.

ryż.jpg
Fot. Canva

Mango obierz i pokrój w kostkę, skrop sokiem z limonki. Odlane mleko kokosowe wymieszaj z mąką ziemniaczaną i podgrzewaj w rondlu, aż powstanie gęsty sos. Porcję ryżu wyłóż na talerz. Dodaj mango, a całość polej sosem, oprósz prażonym sezamem i podaj z listkami mięty. Deser zachwyci każdego.

Polecamy również wyśmienite ciasto od Heni, a także szybkie ciasto Snikers bez pieczenia. Idealne na weekend.

tajski deserz mango.jpg
Fot. Canva
Tagi: Deser Mleko Owoce