Usmaż mięso z cebulą i zapakuj do słoików. To moje ulubione przetwory
Na zimowe przetwory już nie tylko buraczki, ogórki czy grzyby. Poznaj przepis i przygotuj przetwory z mięsa i cebuli. Słoik z tymi składnikami uratuje cię, kiedy lodówka będzie świecić pustkami. Już nigdy nie sięgniesz po gotowe produkty tego typu, a rodzina będzie zachwycona smakiem.
Przetwory są dobre na wszystko
Przetwory są najdoskonalszą formą zachowania świeżości żywności. Kiedy myślimy o słoikach w naszych domowych spiżarniach, oczami wyobraźni widzimy je wypełnione warzywami lub owocami, które zebraliśmy latem i wczesną jesienią. Nikt nie myśli o tym, aby ten sam słoik wypełnić mięsem i cebulą, a szkoda.
Takie przetwory mogą być uznane za konserwę, która jest zdrowsza i na pewno smaczniejsza niż ta ze sklepu. W dodatku, kiedy zapomnisz o zakupach, taki przysmak będzie jak znalazł.
Mięso, cebula i kilka innych dodatków
Podstawowym składnikiem jest przede wszystkim mięso. W tym wypadku będzie to łopatka wieprzowa oraz szynka. Od tych produktów zależy najwięcej, więc kup je w sprawdzonym sklepie mięsnym, a będziesz mieć pewność, że jest zdrowe i świeże. Oprócz nich potrzebne będzie także cebula oraz masa przypraw, która nada przetworom smaku. Niezbędne składniki znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie, pochodzi z kanału Obżarciuch , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 ½ kg łopatki wieprzowej
- 1 ½ kg szynki wieprzowej
- 1 kg cebuli
- 3 płaskie łyżki soli
- 1 łyżka mielonego pieprzu
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 5 ząbków czosnku
- smalec
Przepis na mięsne przetwory do słoików
Przygotowanie rozpocznij od dokładnego umycia mięsa. Następnie pokrój je w kostkę i umieść w misce. Wsyp do niej także sól, pieprz, mieloną paprykę i ziarna gorczycy. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw do zamarynowania.
Cebule obierz i posiekaj w cienkie piórka. Na patelni rozpuść smalec i podsmaż na nim mięso. Usmażone ściągnij z patelni i przełóż do miski. Na tej samej patelni zeszklij cebule z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Mięso wymieszaj z cebulą. Następnie przełóż je do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Ustaw je na blaszce i włóż do piekarnika. Pasteryzuj je w 130 stopniach przez trzy godziny. Po tym czasie pozostaw je w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Przetwory z mięsa przechowuj w chłodnym miejscu.
Źródło: YouTube/Obżarciuch