Smakosze.pl Przepisy Usmaż mięso z cebulą i zapakuj do słoików. To moje ulubione przetwory
Fot. YouTube/Obżarciuch

Usmaż mięso z cebulą i zapakuj do słoików. To moje ulubione przetwory

15 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na zimowe przetwory już nie tylko buraczki, ogórki czy grzyby. Poznaj przepis i przygotuj przetwory z mięsa i cebuli. Słoik z tymi składnikami uratuje cię, kiedy lodówka będzie świecić pustkami. Już nigdy nie sięgniesz po gotowe produkty tego typu, a rodzina będzie zachwycona smakiem.

Przetwory są dobre na wszystko

Przetwory są najdoskonalszą formą zachowania świeżości żywności. Kiedy myślimy o słoikach w naszych domowych spiżarniach, oczami wyobraźni widzimy je wypełnione warzywami lub owocami, które zebraliśmy latem i wczesną jesienią. Nikt nie myśli o tym, aby ten sam słoik wypełnić mięsem i cebulą, a szkoda.

Takie przetwory mogą być uznane za konserwę, która jest zdrowsza i na pewno smaczniejsza niż ta ze sklepu. W dodatku, kiedy zapomnisz o zakupach, taki przysmak będzie jak znalazł.

mięso.jpg
Fot. YouTube/Obżarciuch
Ekspresowe ciasteczka bez wyrabiania. Spróbujesz i będziesz piec częściej

Mięso, cebula i kilka innych dodatków

Podstawowym składnikiem jest przede wszystkim mięso. W tym wypadku będzie to łopatka wieprzowa oraz szynka. Od tych produktów zależy najwięcej, więc kup je w sprawdzonym sklepie mięsnym, a będziesz mieć pewność, że jest zdrowe i świeże. Oprócz nich potrzebne będzie także cebula oraz masa przypraw, która nada przetworom smaku. Niezbędne składniki znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie, pochodzi z kanału Obżarciuch , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 ½ kg łopatki wieprzowej
  • 1 ½ kg szynki wieprzowej
  • 1 kg cebuli
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 1 łyżka mielonego pieprzu
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 5 ząbków czosnku
  • smalec

Przepis na mięsne przetwory do słoików

Przygotowanie rozpocznij od dokładnego umycia mięsa. Następnie pokrój je w kostkę i umieść w misce. Wsyp do niej także sól, pieprz, mieloną paprykę i ziarna gorczycy. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw do zamarynowania.

Cebule obierz i posiekaj w cienkie piórka. Na patelni rozpuść smalec i podsmaż na nim mięso. Usmażone ściągnij z patelni i przełóż do miski. Na tej samej patelni zeszklij cebule z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

Mięso wymieszaj z cebulą. Następnie przełóż je do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Ustaw je na blaszce i włóż do piekarnika. Pasteryzuj je w 130 stopniach przez trzy godziny. Po tym czasie pozostaw je w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Przetwory z mięsa przechowuj w chłodnym miejscu.

mieso w sloikach.jpg
Fot. YouTube/Obżarciuch

Źródło: YouTube/Obżarciuch

Rozbij schab jak na kotlety, dodaj orzechy i gruszki. Pyszny obiad w sam raz na jesień
Hitowe gołąbki przepisu siostry Anastazji. Sekret tkwi w aromatycznym farszu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy