Rozbij schab jak na kotlety, dodaj orzechy i gruszki. Pyszny obiad w sam raz na jesień
Kilka lat temu wielką karierę zrobiło w Polsce słowo „jesieniara”, znaczące miłośniczka jesieni. Oto więc przepis na kotlety dla prawdziwych jesieniar i jesieniarzy. Uwaga! Nie jest to dyniowa latte.
Kotlety schabowe na jesienny obiad
Oczywiście, że dynia jest królową jesiennych stołów i symbolem tej pory roku. Jednak nie jest jedynym produktem, który powinniśmy kojarzyć z przejściem z lata ku zimie, a tym bardziej – który powinniśmy wprowadzać na nasze stoły. Dwa z nich najlepiej nadają się do takich rolad wieprzowych.
Jesień to przecież czas ostatnich, najbardziej odpornych owoców. Do przymrozków wytrwają na gałęziach winogrona, ale w świeżości doczekają też gruszki. Roślinno-słodko-kwaśny aromat tych ostatnich świetnie łączy się z orzechami, kolejnym przysmakiem, który lubi zagrzebać się w opadających liściach.
Hitowe gołąbki przepisu siostry Anastazji. Sekret tkwi w aromatycznym farszuRolady wieprzowe z gruszką
Jeszcze jedną kompozycją, klasyczną w zestawieniu z gruszkami, jest gorgonzola. Ten pikantny ser z tzw. niebieską pleśnią łatwo dziś dostać nawet w dyskontach. Z braku można zastąpić go lazurem albo dowolnym podobnym serem pleśniowym.
Składniki
- 6 kotletów ze schabu wieprzowego
- 2 gruszki
- 100 g gorgonzoli
- 40 g orzechów włoskich
- 1 łyżka kaparów
- Masło klarowane do smażenia
- Sól, pieprz, tymianek
Rolady schabowe
Kotlety schabowe rozbijamy cienko, posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę. Orzechy drobno siekamy.
Widelcem rozdrabniamy gorgonzolę, mieszamy z orzechami i kaparami. Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Ścieramy je na tarce o grubych okach nad sitkiem i odciskamy z soku. Dodajemy do gorgonzoli i orzechów.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na każdy z kotletów nakładamy po łyżce farszu. Zawijamy boki, zwijamy w roladki i mocujemy wykałaczkami. Na dobrze rozgrzanym maśle obsmażamy kotlety na złocisto.
Roladki wieprzowe przekładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy po wierzchu pieprzem i tymiankiem. Nakrywamy i wstawiamy do piekarnika na 40 minut, a następnie dopiekamy bez przykrycia przez kolejne 10.
Wypróbuj też pomysł na inny tłuszcz do smażenia kotletów i zupę grysikową.