Usmaż naleśniki i podaj z wytrawnym farszem. Wyśmienita kolacja na ciepło
Wytrawne naleśniki z tego przepisu to idealna propozycja na kolację na ciepło. Nieskomplikowane danie z pysznym farszem zasmakuje całej rodzinie. Zrób je, a rodzina zakocha się w ich smaku.
Wytrawne naleśniki na kolację
Kolacja jest jednym z ważniejszych posiłków. Należy jednak pamiętać, że przygotowane danie powinno być lekkie i nie obciążać na noc układu trawiennego. Takie cechy mają wytrawne naleśniki, które przygotujesz z nieskomplikowanego przepisu. Podane na kolację na ciepło zasmakują każdemu.
Wszystko przez farsz, który znalazł się w ich wnętrzu. Dowiedz się, jak go przygotować, a będziesz podawać je bardzo często.
Kolacja na ciepło z kilku składników
Wytrawne naleśniki podane na kolację smakują doskonale dzięki farszowi. Składa się z pieczarek, mozzarelli, szynki i pomidorów koktajlowych. Całość dopełniają przyprawy oraz kilka dodatków. Potrzebne będą również składniki na ciasto naleśnikowe.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- 100 gramów gotowanej szynki
- 100 g pieczarek
- 2 kulki mozzarelli
- 8 pomidorów koktajlowych
- 2 szalotki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- oliwa
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- ¾ szklanki wody gazowanej
- pieprz
- sól
Przepis na naleśniki z szynką
Przygotowanie kolacji na ciepło rozpocznij od przygotowania naleśników. Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli i wbij jajko. Wlej mleko i wodę gazowaną. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz, następnie nałóż odrobinę ciasta, rozprowadź je i smaż naleśniki.
Szynkę pokrój w cienkie paski. Oczyszczone pieczarki pokrój w ósemki, a pomidory w ćwiartki. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Szalotki drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej na patelni oliwie. Po chwili dodaj szynkę, pieczarki i podsmaż.
Składniki przełóż do miski. Wsyp także ser oraz pomidory. Całość przypraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i wymieszaj. Na środek każdego naleśnika nałóż farsz, a następnie zawiń tak jak krokiety. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż w nim naleśniki z farszem. Piecz je w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 6-8 minut. Gotowe podawaj z ulubionym sosem.