Zapomnij o tarciu ziemniaków na placki. Ten sposób jest 100 razy lepszy

Tarcie ziemniaków to najgorsza część przygotowania placków ziemniaczanych. Robota mokra, brudna i dość żmudna. Gdybyż tylko dało się ją pominąć… Ależ da się!
Placki ziemniaczane bez tarcia
Od lat robię placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków – zapewnia Ania Zyśk, autorka kanału jedz.pysznie na Instagramie.
Wariant, który prezentuje kucharka, jest rzeczywiście szybszy, a przede wszystkim czystszy. Ma też tę zaletę, że pozwala wykorzystać już ugotowane ziemniaki. To one są sekretem tego, że uciążliwe tarcie ziemniaków możemy pominąć.
Placki ziemniaczane, które przygotowujemy z obranych ziemniaków, mają nieco inny kolor. Usmażone w stanie surowym, placki stają się szare – podobnie jak w wypadku choćby zapiekanki ziemniaczanej. Dla wielu z nas nie jest to problem, jednak innym kolor taki może wydawać się nieapetyczny.
Ranking najlepszych ciast świata. Na pierwszym miejscu kultowy deser z PolskiPlacki ziemniaczane na szybki obiad
Placki ziemniaczane przygotowane w ten sposób możemy serwować podobnie jak każde inne. Są dobrym szybkim obiadem, podane z surówką i łyżką śmietany. Nadadzą się także na podwieczorek.
Składniki
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki
- Sól i pieprz
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
Krok 1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.

Krok 2. Cebulę obieramy i miksujemy.

Krok 3. Ziemniaki i cebulę przyprawiamy, wbijamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem.

Krok 4. Masę wstępnie wyrabiamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy dokładnie.

Krok 5. Masę nakładamy na rozgrzany tłuszcz.

Krok 6. Kiedy placki będą złociste, przewracamy je. Smażymy z drugiej strony i wyjmujemy na ręcznik papierowy.






































