Smakosze.pl Przepisy Ustaw tak kurczaka i wstaw do pieca. Taki obiad będzie hitem
Fot. YouTube/Simple Fast Delicious

Ustaw tak kurczaka i wstaw do pieca. Taki obiad będzie hitem

9 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kurczak z rożna to twój ulubiony przysmak? Teraz w łatwy sposób możesz przygotować go w domu. Poznaj ten przepis i przygotuj doskonałe danie na obiad, które zachwyci całą rodzinę. Sposób jest łatwy, ale nieco zaskakujący. Czytaj dalej, a dowiesz się dlaczego.

Wyborny kurczak na obiad

Kurczak jest mięsem , które można przygotować na wiele sposobów. Jednak najlepiej smakuje ten w pieczonej wersji. Wtedy jego skórka jest chrupiąca, a wnętrze delikatne. Jeżeli uwielbiasz kurczaka przygotowanego w ten sposób, koniecznie musisz poznać przepis umieszczony poniżej.

Dzięki niemu mięso wyjdzie idealne, bo w piekarniku będzie pieczone w nieco zaskakujący sposób. Kiedy raz wypróbujesz ten patent, będziesz musiała stosować go za każdym razem. Smak zachwyci także rodzinę, która będzie prosiła, abyś robiła go znacznie częściej.

marynata kurczak.jpg
Fot. YouTube/Simple Fast Delicious
Nagły komunikat Sanepidu. Kolejna mąka wycofana ze sprzedaży

Kurczak i kilka dodatków

Zanim dowiesz się, jak przygotować kurczaka, musisz poznać także niezbędne składniki. Najważniejszym z nich jest oczywiście samo mięso, ale aby smakowało doskonale, potrzebne są także przyprawy. Produktów nie ma zbyt wiele, dzięki czemu obiad dla całej rodziny nie będzie kosztował wiele. Sprawdź poniższą listę, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Sample Fast Delicious , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól

Kurczak z piekarnika - przepis

Kurczaka dokładnie umyj. A następnie obsyp solą i dokładnie wetrzyj ją w mięso. Do miski wlej olej i wsyp mieloną paprykę. Wymieszaj oba składniki, tworząc w ten sposób marynatę. Dokładnie obtocz w niej kurczaka.

Sznurkiem do związywania mięsa zwiąż nogi kurczaka i przywiąż je do kratki piekarnika. Na spód piekarnika ustaw blachę wyłożoną parem do pieczenia, a w górnej części urządzenia ustaw kratkę z kurczakiem. Mięso piecz w 200 stopniach przez około 50-60 minut. Po tym czasie powinno być gotowe, więc możesz podać je na obiad z ulubionymi dodatkami.

Sprawdź także inny przepis na obiad oraz zobacz, jak przechowywać masło, aby się nie zepsuło .

upeicozny kurczak.jpg
Fot. YouTube/Simple Fast Delicious
Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na placki ziemniaczane. Wyjdą 100 razy smaczniejsze
Okrasa gotuje, a później dodaje do masy na mielone. Wychodzą 100 razy lepiej niż tradycyjne
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy