Smakosze.pl Przepisy Uwielbiam poznawać nowe przepisy. To danie jest obłędne
youtube.com/@zdroweismaczneprzepisy

Uwielbiam poznawać nowe przepisy. To danie jest obłędne

17 lutego 2024

Wystarczy kilka składników, by upiec niezwykłą pieczeń na bazie powszechnie dostępnej polędwicy wieprzowej. Przepis inspirowany światowej sławy brytyjską potrawą wychodzi w każdych warunkach i prezentuje się niezwykle efektownie.

Wieprzowina a la Wellington

Ten prosty przepis jest wariacją na temat tradycyjnej brytyjskiej wołowiny Wellington . Mięso wołowe zastępujemy tu wieprzowym, a zamiast otaczającego go pasztetowego farszu używamy domowych, znacznie bardziej znajomych składników. To, co pozostaje niezmienne, to otoczka z ciasta francuskiego.

Efektem jest danie równie efektowne, jak jego pierwowzór, stworzony w kuchni brytyjskiej już niemal sto lat temu. W przeciwieństwie do niego jest jednak znacznie tańszy w przygotowaniu i składa się z produktów, które dużo łatwiej dostać w każdym sklepie .

wieprzowina w cieście francuskim
youtube.com/@zdroweismaczneprzepisy
To największy błąd podczas gotowania jajek. Przez niego możesz wiele stracić, nigdy tak nie rób

Wieprzowina w cieście francuskim

Kanał Zdrowe i smaczne przepisy, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu, pokazuje ciekawą metodę nacierania mięsa przyprawami . Chodzi o to, by sól, pieprz i inne sproszkowane składniki wysypać na deskę, a następnie „panierować” nimi mięso. Może warto spróbować tej metody?

Składniki

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 1 duża cebula
  • 1 żółtko jajka
  • 15 ml mleka
  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 60 g sera cheddar lub mimolette
  • 10 plastrów boczku
  • Sól, pieprz, sproszkowany czosnek, roztarty kumin, suszony rozmaryn, czarnuszka

Przygotowujemy wieprzowinę w cieście francuskim

Przyprawy dokładnie mieszamy w miseczce i nacieramy nimi wypłukaną i osuszoną polędwicę wieprzową. Zawijamy mięso szczelnie w folię i odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny marynowania.

Cebulę kroimy w pióra i dusimy na patelni z odrobiną oliwy, aż się zeszkli. Dodajemy posiekany czosnek, smażymy jeszcze chwilę i odkładamy do wystygnięcia. Na czystej patelni obsmażamy dokładnie mięso ze wszystkich stron, aż stanie się złociste. Zdejmujemy i odkładamy na bok.

Na stolnicy rozwałkowujemy podwójnie złożone ciasto francuskie na kwadrat o takiej wielkości, by dało się dokładnie zawinąć polędwiczkę. Na cieście układamy rządek plastrów boczku. Polędwicę wieprzową układamy pośrodku pasków. Na niej układamy cebulę, posypujemy hojnie startym cheddarem i zawijamy plastry boczku wokół mięsa . Całość owijamy ciastem francuskim i dokładnie oklejamy brzegi.

Danie układamy na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. W miseczce mieszamy żółtko jaja z mlekiem. Dokładnie smarujemy nim powierzchnię ciasta i posypujemy je czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na minimum 45 minut, a nawet godzinę . Wyjmujemy, kiedy ciasto będzie rumiane. Można posłużyć się sondą – wieprzowina w środku powinna mieć 65 stopni. Podajemy z grillowanymi warzywami.

Wypróbuj też przepisy na udka kurczaka pieczone razem z ziemniakami i zrazy według Tomasza Strzelczyka .

wieprzowina i farsz
youtube.com/@zdroweismaczneprzepisy
Ostatnio zrobiłam placki ziemniaczane zupełnie inaczej. Z tym dodatkiem smakują 100 razy lepiej
Zaczęło się z samego rana, w Lidlu powariowali. Tylko dziś uwielbiane mięso dostaniesz za ułamek ceny
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy