Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż ziemniaki na blasze, wbij wykałaczki i nadziej udka. Robię ten obiad praktycznie w każdy weekend

Ułóż ziemniaki na blasze, wbij wykałaczki i nadziej udka. Robię ten obiad praktycznie w każdy weekend

kurczak
YouTube/@leckerschnell

Ten sposób przyrządzenia udek z kurczaka zachwyci każdego smakosza. Potrzebne będą wykałaczki i ziemniaki, a obiad wyjdzie, że palce lizać. Polecam każdemu przepis, z którego korzystam w każdy weekend.

Udka kurczaka, wykałaczki i ziemniaki

Czy lubisz kurczaka? U mnie zawsze cieszył się dużym powodzeniem. Można z niego szybko i smacznie przygotować pożywny posiłek. Jednak odkąd znalazłam ten przepis, tylko tak przygotowuję udka z kurczaka. Najpierw układam ziemniaki na blasze, wbijam wykałaczki i nadziewam na nie udka. 

Efekt jest znakomity, a dnie wprost rozpływa się w ustach. Rodzina przepada za takim obiadem, a ja chętnie polecam każdemu prosty i smaczny sposób na udka kurczaka. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Lecker schnell. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

kurczak
YouTube/@leckerschnell
To największy błąd podczas gotowania jajek. Przez niego możesz wiele stracić, nigdy tak nie rób

Jak zrobić kurczaka nadzianego na ziemniakach?

Składniki:

  • 8 udek kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 5 ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • majeranek

Przygotowanie dania zacznij od nacięcia ukośnie udek z kurczaka. Na talerzu wymieszaj przyprawy, dodaj starty imbir, czosnek, wlej sok z cytryny i olej. Składniki dokładnie wymieszaj. Przygotowaną marynatą natrzyj udka. 

Ziemniaki obierz, przekrój na pół i wymieszaj z solą i olejem. Ułóż na  papierze do pieczenia wyłożonym na blasze. W wypukłe części wbij po 3 wykałaczki i nadziej udka kurczaka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. 

Udka kurczaka zachwycają smakiem

Po upływie tego czasu udka znów posmaruj marynatą i ponownie wstaw do piekarnika na około 20 minut. Mięso wyjdzie soczyste, a skórka chrupiąca i bardzo apetyczna. Tak przyrządzony kurczak zachwyci smakiem każdego domownika. Danie podawaj z ulubioną sałatą.

Kurczaka na ziemniakach jest prosty w przygotowaniu i zawsze się udaje. U mnie w domu cieszy się dużym powodzeniem. Jutro znów go podam na niedzielny obiad. Dokładki będą konieczne, bo danie rozpływa się w ustach. Pisaliśmy o tym, jakie mięso warto wybrać z promocji w Lidlu. Podawaliśmy też rewelacyjny przepis na ciasto na pierogi. 

kurczak
YouTube/@leckerschnell