Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk pokazał najlepszy patent na zrazy, smakują bosko. O tym mięsie nigdy bym nie pomyślała
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 17.02.2024 15:26

Strzelczyk pokazał najlepszy patent na zrazy, smakują bosko. O tym mięsie nigdy bym nie pomyślała

zrazy
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Zrazy sprawdzą się na niedzielny obiad. Jednak Tomasz Strzelczyk robi je z mięsa, które może wywołać zdziwienie. Natomiast efekt jest wyśmienity. Patent znanego kucharza jest smaczny i wart polecenia.

Żeberkowe zrazy od Tomasza Strzelczyka

Zwykle zrazy przyrządza się ze schabu, czasem z szynki lub z karkówki. Można je zrobić z udźca, ale Tomasz Strzelczyk to wyborne danie przyrządza z zupełnie innego mięsa. Znany kucharz stawia na żeberka, ale dodaje też boczek. Ten patent to kulinarny strzał w 10!

Danie wychodzi soczyste i po prostu rozpływa się w ustach. Przepis autorstwa Tomasza Strzelczyka warto wypróbować i zrobić doskonałe zrazy na niedzielny obiad. Przepis znanego kucharza znajdziesz na jego kanale YouTube. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

zrazy
YouTube/@ODDASZFARTUCHA
Ułóż ziemniaki na blasze, wbij wykałaczki i nadziej udka. Robię ten obiad praktycznie w każdy weekend

Jak zrobić zrazy z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 1 ½ kg żeberek
  • 1 kg boczku wędzonego
  • 3 papryki
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 600 ml passaty pomidorowej
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia cebuli, papryki, czosnku i podsmażenia ich w garnku. Po kilku minutach wlej passatę pomidorową i dopraw przyprawami. Składniki wymieszaj i gotuj. Żeberka podziel na części, posyp solą, pieprzem i połóż na mięsie plaster boczku. 

Żeberka zawiń w rulon, zwiąż sznurkiem i w ten sposób postępuj z resztą mięsa. Żeberka dodatkowo natrzyj przyprawami. Mięso obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju. W tym czasie zblenduj warzywa i wlej masę do żeberek. Duś do miękkości mięsa. 

Zrazy od Strzelczyka zaskakują i smakują

Zrazy od Strzelczyka charakteryzują się miękkością i soczystością. Podawane w sosie paprykowym mają niezwykle wyrazisty smak. Trudno przejść obok nich obojętnie. Będą smakowały z ziemniakami lub z kaszą. 

Patent Tomasza Strzelczyka na zrazy jest bardzo prosty i zachwyca smakiem. Takie danie przypadnie do gustu wielbicielom żeberek i zrazów. Każdy mięsożerca chętnie sięgnie po dokładkę tego dania. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić placki ziemniaczane z kiełbasą i serem. Podpowiadaliśmy, które mięso jest najlepsze na krupnik. 

zrazy
YouTube/@ODDASZFARTUCHA