Smakosze.pl Przepisy W Boże Narodzenie na obiad podam taki schab. Jest tak dobry, że sam mógłbym go jeść codziennie
YouTube/ @gotujzbartkiem

W Boże Narodzenie na obiad podam taki schab. Jest tak dobry, że sam mógłbym go jeść codziennie

19 grudnia 2023

Ten przepis na pieczony schab sprawdzi się świetnie na świątecznym stole. Zwłaszcza że jeśli zrobimy takiego schabu za dużo (co często zdarza się w święta), możemy swobodnie jeść go jako wędlinę przez kolejne dni. A sam przepis jest bajecznie prosty.

Schab na gorąco i na zimno

Schab wieprzowy króluje na polskich stołach nie bez powodu. Jest mało tłusty i bogaty w białko. Zalicza się więc do zdrowych mięsnych potraw, a że jest powszechnie dostępny i nie rujnuje domowego budżetu . Dosłownie sam prosi się do naszej kuchni.

Jeden z najprostszych przepisów na genialny schab przypomniał ostatnio autor kulinarnego kanału Gotuj z Bartkiem na YouTube. Przepis ten imponuje prostotą i doskonale nadaje się na świąteczny obiad . A jeśli ta metoda przyjmie się w twoim domu, z pewnością sprawdzi się też na co dzień.

pieczony schab

Włóż cebulę do słoika, dodaj tę przyprawę i zalej miodem. Przy tym inne syropy mogą się schować

Pieczenie schabu na obiad

Wystarczy kilka łatwych do kupienia przypraw by zmienić zwykły schab w niezwykle wykwintną pieczeń. Potrawa nie jest też wcale pracochłonna – wymaga jedynie czasu, potrzebnego na marynowanie, a potem pieczenie.

Składniki

  • Schab (pozostałych składników podaję na 1 kg)
  • 3 łyżki majeranku
  • Po 1 łyżce papryki, sproszkowanego czosnku i soli
  • Mała łyżeczka pieprzu
  • Olej roślinny

Pieczony schab – przygotowanie

Wszystkie sypkie składniki wsypać do miseczki, zalać odrobiną oleju i wymieszać. W razie potrzeby dodawać więcej oleju, by doprowadzić przyprawy do konsystencji pasty.

Dokładnie wcieramy naszą pastę-marynatę w mięso i odkładamy na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie umieszczamy schab w rękawie kuchennym i szczelnie zawijamy.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę. Po wyjęciu należy schab przestudzić jeszcze przed przekłuciem rękawa . Możemy już podawać na gorąco w grubych plastrach jako element obiadu lub wystudzić schab kompletnie i zjadać jako wędlinę. Na naszej stronie znajdziesz jeszcze więcej świątecznych przepisów. Niedawno wspominaliśmy o niecodziennym kompocie z suszu . Godny uwagi jest również przepis na alternatywę dla sałatki jarzynowej .

schab pieczony

Używasz czosnku w kuchni? Zapewne robisz to źle. Lekarz radzi, czego unikać
To najgorszy błąd przy robieniu barszczu. Przez niego świąteczna zupa będzie do niczego
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy