Ten przepis na sałatkę dostałam od cioci. „Grzybowa polana” jest hitem w moim domu
Jeśli zależy wam na zrobieniu sałatki, która nie tylko jest pyszna, ale też wspaniale wygląda na świątecznym stole, to mam coś takiego dla was. „Grzybowa polana” to małe kulinarne arcydzieło, które łatwo przyrządzicie w swoim domu.
Sałatka, która syci nie tylko oczy
Jakie sałatki robicie na Boże Narodzenie? Wiele osób pewnie odpowie, że przyrządza tradycyjną jarzynową lub robi sałatkę śledziową. Są one popularne i bardzo smaczne. Również w moim domu ich przygotowanie stało się świąteczną tradycją. Jednak w tym roku chce zaskoczyć moich gości.
Zamierzam przyrządzić sałatkę o nazwie „Grzybowa polana". Z pieczarek marynowanych, ogórków konserwowych i jajek wyczarujemy pyszne oraz efektowane danie. Jego przyrządzenie nie zajmie nam wiele czasu. Podobną sałatkę znajdziecie na kanale YouTube Moje Domowe Jedzenie. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.
Takie śledzie podam w tym roku na Wigilię. Są o 100 razy lepsze od tych w śmietanieJak zrobić sałatkę "Grzybowa polana"?
Składniki:
- duży słoik pieczarek marynowanych
- 6 ogórków konserwowych
- 6 jajek na twardo
- 2 małe czerwone cebule
- mała puszka groszku konserwowego
- koperek
- majonez
- sól
- pieprz
Przygotowanie sałatki zaczynamy od pokrojenia pieczarek. Kilka z nich zostawiamy do ozdobienia sałatki. Kroimy też jajka ugotowane na twardo, ogórki i czerwone cebule. Składniki wkładamy do misy i dodajemy groszek konserwowy.
Dosypujemy posiekany koperek i dokładamy majonez. Składniki mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Znów mieszamy i przygotowujemy średniej wielkości garnek. Wykładamy dno folią spożywczą i nakładamy sałatkę. Wstawiamy garnek na kilka godzin, a nawet całą noc do lodówki.
Ta sałatka każdego zachwyci smakiem
Po wyjęciu garnka z sałatką z lodówki wykładamy ją na duży talerz. Musimy obrócić garnek do góry dnem. Zdejmujemy folię spożywczą z sałatki i dekorujemy ją wcześniej odłożonym marynowanymi pieczarkami. Posypujemy ją też koperkiem.
Sałatka “Grzybowa polana” okazale wygląda na świąteczny stole. Jest bardzo smaczna i pasuje do pieczywa, śledzi czy wędlin. Jej zaletą jest szybkie przygotowanie, ale pamiętajmy, że danie musi trafić na kilka godzin, a nawet całą noc do lodówki. Pisaliśmy o śledziach w sosie musztardowym, które warto przygotować na Wigilię. Informowaliśmy, czy katolicy mogą jeść mięso w Wigilię.
Źródło: YouTube/@mojedomowejedzenie
Zdjęcia: screen YouTube/@mojedomowejedzenie