Smakosze.pl Porady W jaki sposób najlepiej odgrzać kotlety schabowe? 1 metoda bije inne na głowę
canva/richardschramm

W jaki sposób najlepiej odgrzać kotlety schabowe? 1 metoda bije inne na głowę

6 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Przygotowałaś wcześniej kotlety schabowe lub zostały Ci z poprzedniego obiadu? Teraz wystarczy je podgrzać i podać. Nigdy nie stosuj do tego celu mikrofalówki, bo schabowe staną się twarde i stracą smak. Do podgrzewania schabowych najlepiej sprawdzi się piekarnik, możesz wykorzystać również suchą patelnię.

Wiele osób korzysta w mikrofalówki do podgrzewania dań oraz rozmrażania ryb i mięs. Urządzenie nie sprawdza się jednak tak dobrze, jak tradycyjne metody. Jeśli odgrzejesz kotlety schabowe w mikrofalówce, po kilku sekundach będą twarde i niesmaczne.

Do podgrzewania kotletów schabowych wykorzystaj piekarnik. To najlepsza metoda, ponieważ dzięki niej zachowasz smak i soczystość mięsa oraz chrupiącą panierkę. Schabowe możesz podgrzać na suchej patelni, jednak mięso nie zawsze wyjdzie tak, jak z piekarnika.

Najlepsze kotlety schabowe przyrządzisz dzięki kilku prostym trikom. Schab mocz w mleku z cebulą, następnie panieruj a mące, jajkach i bułce. Mąka jest bardzo ważnym składnikiem panierki, nie rezygnuj z niej. Schabowe zawsze smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu. Zimny olej sprawi, że mięso będzie bardzo tłuste i niesmaczne.

Jak odgrzać kotlety schabowe, żeby były chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku?

Najlepszym sposobem na odgrzanie schabowych jest piekarnik. Nastaw urządzenie na 180 st. C. Kotlety przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i trzymaj w nim ok. 15 minut. Po tym czasie schabowe będą gorące i smaczne.

Schabowe podgrzejesz również na suchej patelni bez dodatku tłuszczu. Patelnię rozgrzej i połóż na niej kotlety. Trzymaj je na małym ogniu ok. 10 minut. Po 5 minutach kotlety obróć na drugą stronę. Pamiętaj jednak, że kotlety podgrzewane na patelni nie będą idealnie chrupiące, a panierka może się delikatnie odkleić.

Co zrobić, żeby kotlety schabowe za każdym razem wychodziły rewelacyjnie?

Mięso po rozbiciu na cienkie kotlety oprósz solą, pieprzem, następnie przełóż do wyższego naczynia, zalej mlekiem i dodaj pokrojoną w ćwiartki cebulę. Mieszankę wstaw do lodówki na godzinę, dwie przed przygotowywaniem obiadu.

Po tym czasie mięso osusz, panieruj kolejno w mące, jajkach i bułce tartej i smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu. Do smażenia kotletów schabowych najlepiej sprawdzi się smalec lub masło klarowane.

Dowiedz się, jaki olej najlepiej nadaje się do smażenia . Czy wiesz, co oznacza typ mąki? Dobierz odpowiedni produkt do przygotowywanej potrawy lub ciasta, wyjdą perfekcyjnie.

Kotlety schabowe
canva/PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy