Błyskawiczna sałatka z buraków. Zrobisz ją z 4 składników
Szukasz pomysłu na szybką i pożywną sałatkę? Przygotuj sałatkę z buraków z sosem miodowo-musztardowym. Danie zrobisz z kilku podstawowych składników, będzie gotowe w kilka minut. Oprócz buraków do sałatki potrzebujesz też sera feta, rukoli i orzechów włoskich lub suszonej żurawiny.
Sałatkę z buraków przygotowuję na szybki podwieczorek lub kolację, a także na święta i spotkania w większym gronie. Sałatka jest moim faworytem - jest tania, szybka i smakuje rewelacyjnie. Sałatka wygląda bardzo elegancko i apetycznie. Doskonale sprawdzi się więc również jako dodatek do zimnej płyty podczas ważniejszych uroczystości.
Sałatkę z buraków przygotowuję w dwóch wersjach: z orzechami włoskimi lub suszoną żurawiną, w zależności od tego, co akurat mam w domu. Zarówno orzechy, jak i żurawina rewelacyjnie łączą się z pozostałymi składnikami i sosem na bazie musztardy, oliwy z oliwek i płynnego miodu.
Sałatka z 4 składników jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Warto sięgnąć po nią zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy musimy zadbać o naszą odporność. Do sałatki z buraków podaję świeże pieczywo, domowe grzanki lub paluchy z ciasta francuskiego.
Obłędna sałatka z 4 składników. Idealna na podwieczorek i kolację
Składniki:
3-4 ugotowane buraki
ok. 10 dag sera feta lub typu feta
2-3 garście rukoli
garść orzechów włoskich lub suszonej żurawiny
Składniki na sos:
3 łyżeczki musztardy delikatesowej
3-4 łyżeczki płynnego miodu
2-3 łyżki oliwy z oliwek
czosnek granulowany
sól, pieprz
Sałatka z buraków z sosem miodowo-musztardowym
Ugotowane buraki pokrój w kostkę, przełóż do miski. Pokrój w kostkę również ser feta, orzechy lub żurawinę posiekaj. Rukolę opłucz, osusz. Wszystkie składniki dodaj do buraków, dokładnie wymieszaj.
Przygotuj sos: musztardę połącz z miodem i oliwą. Do sosu dodaj sól, pieprz i czosnek granulowany. Sos wlej do sałatki i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku.
Z buraków ugotujesz również wyśmienitą zupę na żeberkach wieprzowych. Zupa jest idealna na chłodniejsze pory roku. Już teraz przygotuj zakwas na barszcz czerwony na Wigilię. Zakwas będzie gotowy po kilku tygodniach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jaki jest najlepszy ser do sernika? Ania Starmach nie ma wątpliwości
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama