Smakosze.pl Przepisy W moim niedzielnym rosole nie może zabraknąć tej przyprawy. Robię ją sam, bez chemii i bez konserwantów
youtube.com/@obzarciuch

W moim niedzielnym rosole nie może zabraknąć tej przyprawy. Robię ją sam, bez chemii i bez konserwantów

3 marca 2024

Ta domowej roboty przyprawa zamyka w sobie smak lubczyku. To jeden z ważnych dodatków, które zmieniają smak rosołu, a po który chętnie sięgały nasze babcie. Świeży lubczyk nie zawsze łatwo mieć pod ręką, a taka pasta jest sposobem na przechowanie go bez konserwantów.

Lubczykowe pesto

Niektórzy mówią na tę przyprawę „lubczykowe maggi”. Rzeczywiście, roślina ta jest ważnym składnikiem rozmaitych kostek bulionowych i mieszanek przypraw, w tym tej, którą znamy właśnie pod tą marką. Ma ona również działanie lecznicze – działa moczopędnie i wykrztuśnie. Zaś nazwa lubczyku pochodzi od jeszcze jednej jego właściwości – jest afrodyzjakiem .

Najlepiej chyba porównać tę przyprawę z lubczyku do pesto . Zarówno w klasycznej postaci z bazylii, jak i w tym wypadku, zasada jest podobna. Opiera się na zakonserwowaniu ziołowego składnika w oliwie. To niezwykle prosty proces, który daje świetne efekty.

lubczykowe maggi
youtube.com/@obzarciuch
Tak kotlety mielone robił Maciej Kuroń. Żadnego wydziwiana, tylko odpowiednie proporcje
Wiosną robię 1 rzecz. Fasolkę mam wcześniej, niż na straganach

Lubczyk w słoiczku

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Obżarciuch, gdzie używany jest do pesto olej słonecznikowy lub rzepakowy. My proponujemy wypróbować łagodną w smaku oliwę z oliwek .

Składniki

  • Duży pęk liści lubczyku
  • ok. 10 g soli
  • 80 ml oliwy z oliwek

Przygotowujemy lubczykową pastę

Lubczyk płuczemy i osuszamy. Liście razem z łodyżkami siekamy na mniejsze kawałki i umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy soli i zalewamy oliwą. Miksujemy na jednolitą masę . Warto sprawdzić, czy nie wymaga dodatkowego dosolenia.

Takie pesto warto przygotować z pewnym zapasem i zamknąć w małych słoiczkach , by można było zużywać je szybko małymi porcjami. Słoiczki można zapasteryzować zwykłą metodą , w garnku z gorącą wodą. Pozwoli to przechowywać pastę przez kilka tygodni.

Wypróbuj też przepis na czosnkowe hot dogi i poznaj niezwykłe właściwości liści laurowych .

blendowanie lubczyku
youtube.com/@obzarciuch
Tym smarowidłem na kanapki zajadałem się w Czechach. Na szczęście ubłagałem naszą gosposię o przepis
Moja mama co roku robi te kruche ciasteczka na Wielkanoc. Wyglądają jak jajka sadzone
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy