W polskich lasach pojawił się nowy grzyb. Tłumy już oszalały na jego punkcie
Początek jesieni to czas, kiedy chętnie wybieramy się na grzybobranie. W lasach zbieramy prawdziwki, podgrzybki, kozaki, czy kurki. Jednak okazuje się, że możemy trafić na zupełnie nowy leśny okaz. Tego grzyba wcześniej nie było w naszych lasach. Czy warto po niego sięgać?
Grzybobranie, czyli idź do lasu
Gdy pogoda dopisuje, czyli jest deszczowo i ciepło, to możemy liczyć, że w lasach pojawi się dużo grzybów. Do lasów wyruszą też grzybiarze, którzy będą szukać prawdziwych rarytasów . Pyszne prawdziwki, podgrzybki, kozaki, czy rydze są zawsze mile widziane. Trafiają do koszyków grzybiarzy, a potem do rozmaitych potraw.
Lubimy zbierać grzyby i jeść potrawy z nich przygotowane. Jednak warto wiedzieć, że w polskich lasach możemy trafić na zupełnie nowego grzyba. Wcześniej nie można go było spotkać w naszych lasach. O jaki okaz chodzi?
Złotak wysmukły, czyli borowik amarykański
W lasach pojawił się złotak wysmukły, który jest nazywany też borowikiem amerykańskim. Brzmi nieźle, prawda? Ponoć też dobrze smakuje . Jego kapelusz jest jasnobrązowy, na początku kulisty, a potem staje się wypukły.
Skórka tego borowika jest sucha, gładka, a gdy jest wilgotno, to staje się lepka. Charakteryzuje się też matowym wykończeniem, co nadaje mu nieco zamszowy wygląd. Natomiast rurki pod kapeluszem są koloru białego lub kremowego. Trzon borowika amerykańskiego może być biały i jasnobrązowy.
Borowik amerykański, czyli przybysz zza oceanu?
Borowik amerykański pochodzi z Ameryki Północnej, a do Europy trafił w latach 80. XX wieku. W Polsce pierwsze okazy pojawiły się na Podlasiu i nad morzem. Aktualnie dużo borowików amerykańskich możemy spotkać na terenach od Suwałk, po Łebę . Ten grzyb lubi lasy sosnowe i tereny, gdzie występuje kosodrzewina.
Oprócz tego można go spotkać na wydmach i terenach piaszczystych. Warto podkreślić, że jest jadalny i ceniony przez grzybiarzy. Borowik amerykański zawiera witaminy: A, C, D, PP, E i witaminy z grupy B. Jednak ten grzyb dostarcza nam trudnego do strawienia błonnika, dlatego nie powinny jeść go dzieci poniżej 6 roku życia . Pisaliśmy, o jakiej porze warto iść na grzyby. Radziliśmy też, jakich grzybów nie suszyć.
Źródło: pysznosci.pl