Smakosze.pl

Canva/czarny_bez

Przenigdy nie susz tych grzybów. Tracą przez to smak i wszelkie wartości odżywcze

12 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Schyłek lata i początek jesieni to doskonały moment na grzybobranie. Zebrane leśne okazy suszymy, bo to najlepsza metoda, by zachować smak i zapach grzybów na dłużej. Jednak pewnych gatunków grzybów nie powinniśmy suszyć. Przez to tracą smak i cenne wartości odżywcze. O jakie grzyby chodzi?

Grzybobranie, czyli co dalej z grzybami?

Ta pora roku to prawdziwy raj dla grzybiarzy. Jeśli pogoda dopisuje, to w lasach możemy zebrać okazy, które będą nas cieszyć smakiem i zapachem. Grzyby zwykle suszymy, a potem trafiają one do sosów i zup. Są wyśmienitym dodatkiem w naszej kuchni.

Suszenie jest dobrym sposobem, by smak i zapach grzybów zachować na dłużej. Jednak nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia. Pewne leśne okazy w wyniku suszenia tracą swoje cenne wartości odżywcze i smak, który tak przecież lubimy. Jakich grzybów nie powinniśmy suszyć?

grzyby suszone
Canva/viti
Pyszna szarlotka

Zrobienie tej szarlotki zajmuje mi pół godziny. Zdążę ją upiec nawet po pracy, wychodzi za każdym razem

CZYTAJ DALEJ

Jakich grzybów nie suszymy?

Suszenie grzybów sprawia, że są one skoncentrowane w smaku i wspaniale uzupełniają potrawy. Zwykle większość grzybów nadaje się do suszenia. Jednak warunek jest jeden. Powinny być one zdrowe i jędrne.

Natomiast nie powinniśmy suszyć opieńków. W wyniku suszenia utracą one wartości odżywcze. Do suszenia nie nadają się też grzyby blaszkowe, bo zawierają one mało wody. Z jednej strony mogą się zbyt szybko wysuszyć, ale z drugiej, będą się kruszyć. 

Kurki i kanie, czyli zapomnij o suszeniu

Warto wiedzieć, że gdy ususzymy kurki, to staną się one gorzkie. Natomiast kanie w ogóle nie nadają się do suszenia. W wyniku tego procesu całkowicie tracą smak i aromat. Oprócz tego nie powinniśmy suszyć grzybów, które zawierają dużo wody. 

Należą do nich maślaki i niektóre odmiany kozaków. Zapomnij też o suszeniu rydzów. Rydze zawierają dużo białka, a to podczas suszenia ulega degradacji. Wówczas uwalnia się wiele toksyn. Rydze możemy usmażyć i w takim wydaniu będą pyszne. Pisaliśmy o błędach w przechowywaniu suszonych grzybów. Radziliśmy, jak szybko ususzyć grzyby. 

rydze
Canva/Esin Deniz

Źródło: pysznosci.pl

Zupa ogórkowa z klopsikami

Tę zupę gotuję w tygodniu, gdy mam mało czasu. Jest bardzo syta dzięki 1 dodatkowi, nawet mąż się najada

CZYTAJ DALEJ
Siekanie cebuli może być proste

Całe życie źle siekałam cebulę. Znajomy kucharz pokazał mi lepszy patent, łzawiące oczy to przeszłość

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >

Porady

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy włoskie do wrzątku na 5 min i odcedź. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy włoskie do wrzątku na 5 min i odcedź. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >