Przenigdy nie susz tych grzybów. Tracą przez to smak i wszelkie wartości odżywcze
Schyłek lata i początek jesieni to doskonały moment na grzybobranie. Zebrane leśne okazy suszymy, bo to najlepsza metoda, by zachować smak i zapach grzybów na dłużej. Jednak pewnych gatunków grzybów nie powinniśmy suszyć. Przez to tracą smak i cenne wartości odżywcze. O jakie grzyby chodzi?
Grzybobranie, czyli co dalej z grzybami?
Ta pora roku to prawdziwy raj dla grzybiarzy. Jeśli pogoda dopisuje, to w lasach możemy zebrać okazy, które będą nas cieszyć smakiem i zapachem. Grzyby zwykle suszymy, a potem trafiają one do sosów i zup. Są wyśmienitym dodatkiem w naszej kuchni.
Suszenie jest dobrym sposobem, by smak i zapach grzybów zachować na dłużej. Jednak nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia. Pewne leśne okazy w wyniku suszenia tracą swoje cenne wartości odżywcze i smak, który tak przecież lubimy. Jakich grzybów nie powinniśmy suszyć?
Zrobienie tej szarlotki zajmuje mi pół godziny. Zdążę ją upiec nawet po pracy, wychodzi za każdym razemJakich grzybów nie suszymy?
Suszenie grzybów sprawia, że są one skoncentrowane w smaku i wspaniale uzupełniają potrawy. Zwykle większość grzybów nadaje się do suszenia. Jednak warunek jest jeden. Powinny być one zdrowe i jędrne.
Natomiast nie powinniśmy suszyć opieńków. W wyniku suszenia utracą one wartości odżywcze. Do suszenia nie nadają się też grzyby blaszkowe, bo zawierają one mało wody. Z jednej strony mogą się zbyt szybko wysuszyć, ale z drugiej, będą się kruszyć.
Kurki i kanie, czyli zapomnij o suszeniu
Warto wiedzieć, że gdy ususzymy kurki, to staną się one gorzkie. Natomiast kanie w ogóle nie nadają się do suszenia. W wyniku tego procesu całkowicie tracą smak i aromat. Oprócz tego nie powinniśmy suszyć grzybów, które zawierają dużo wody.
Należą do nich maślaki i niektóre odmiany kozaków. Zapomnij też o suszeniu rydzów. Rydze zawierają dużo białka, a to podczas suszenia ulega degradacji. Wówczas uwalnia się wiele toksyn. Rydze możemy usmażyć i w takim wydaniu będą pyszne. Pisaliśmy o błędach w przechowywaniu suszonych grzybów. Radziliśmy, jak szybko ususzyć grzyby.
Źródło: pysznosci.pl