Smakosze.pl

Canva/GoogolPix

To pewne, o tej porze najlepiej iść na grzyby. Powód zaskoczy nawet najstarszych

13 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Na grzyby zwykle idzie się bladym świtem. Jednak czy wiecie, dlaczego na grzybobranie najlepiej wybrać się tak wcześnie rano? Wcale nie chodzi o to, by zdążyć przed innymi grzybiarzami i zebrać jak najwięcej leśnych okazów. Powód porannego grzybobrania może zaskoczyć nawet najstarszych grzybiarzy. 

Grzybobranie, czyli co warto wiedzieć?

Na grzybobranie najlepiej wybrać się bardzo wczesnym rankiem. To stwierdzenie jest przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jednak, jaki jest powód tak wczesnej wyprawy do lasu? Wcale nie chodzi o to, by zdążyć przed innymi zapalonymi grzybiarzami.

Powód tak wczesnego grzybobrania ma swoje racjonalne uzasadnienie. Jednak zanim wyruszymy na grzyby, musimy umieć odróżnić grzyby jadalne i trujące. Nie możemy ich zbierać do foliowej torebki. Najlepiej przygotować wiklinowy koszyk i pamiętać, by nie niszczyć grzybni podczas grzybobrania.

grzybobranie
Canva/Migrenart
maślanka

Polacy zapomnieli o tym napoju, a jest niesamowicie zdrowy. Dietetyk ujawnił zadziwiające fakty

CZYTAJ DALEJ

Idź do lasu bladym świtem

Okazuje się, że najlepszą porą na grzybobranie jest bardzo wczesnym ranek. Śmiało możemy tu mówić o bladym świcie. Warto o tej porze być już w lesie. Wszystko dlatego, że łatwiej wypatrzyć grzyby, które są jeszcze mokre od rosy. Odbijają światło i doskonale je widać.

Z tak porannymi zbiorami nie przyniesiesz robaków, bo nie zdążą się one jeszcze rozwinąć. Owady nie zniosą jeszcze jajek na grzybach i do domu wrócicie ze zdrowymi grzybami. Nie zbierajcie starych okazów, bo nie tylko więcej robaków w takich grzybach, ale też toksyn. Warto pamiętać, że grzyby bardzo łatwo chłoną zanieczyszczenie ze środowiska. A im dłużej rosną, to więcej takich zanieczyszczeń chłoną. 

Grzybobranie, czyli odstresuj się

Grzybobranie jest bardzo przyjemnym i relaksującym zajęciem. Kontakt z naturą sprzyja wyciszeniu i nabraniu dystansu do wielu spraw. Gdy zbierzemy piękne okazy, to możemy przygotować pyszne potrawy w kuchni. Sosy, makarony, czy jajecznica z kurkami będzie smacznym zwieńczeniem grzybobrania.

O tej porze roku w lasach znajdziemy borowiki, koźlarze i maślaki, które rosną do października. W późniejszym grzybobraniu możemy zebrać kurki, podgrzybki, kanie, opieńki, rydze i gąski. Rosną one do listopada. Pisaliśmy o zarezerwowaniu kani przez pewnego grzybiarza . Radziliśmy, jakie grzyby nie nadają się do suszenia. 

grzyby
Canva/Thester

 

Źródło: gotujmy.pl, beszamel.se.pl

karpatka

Bez pieczenia, parzonego ciasta i brudzenia rąk. Ta karpatka podbiła serca Polaków

CZYTAJ DALEJ
sałatka jarzynowa

Ten błąd rujnuje smak sałatki jarzynowej. Przez niego ląduje w koszu

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >