Smakosze.pl Przepisy W sezonie zawsze piekę to ciasto z rabarbarem. Cała blacha znika do ostatniego okruszka
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje

W sezonie zawsze piekę to ciasto z rabarbarem. Cała blacha znika do ostatniego okruszka

28 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na początku kwietnia rozpoczął się sezon na rabarbar. To dobry pretekst, aby zrobić z niego ciasto. To, które chcę ci pokazać, idealnie łączy słodycz bezy z kwaskowatym smakiem rabarbaru. Idealnie sprawdzi się wiosenne dni.

Rabarbarowa chmurka idealna na wiosnę

Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Użyte do jego przygotowania warzywo będzie połączone z delikatną pianką. Poza niewątpliwymi walorami smakowymi, zyskujemy także deser, który pięknie wygląda.

Lekkość ciasta sprawi, że będzie doskonale smakowało w ciepłe dni, które zawitały na dobre. Idealnie pasowało będzie do kawy lub herbaty. Podobny przepis znajdziesz na kanale Uwaga Babcia Gotuje w serwisie Youtube, skąd pochodzą niektóre użyte tutaj zdjęcia.

rabarbar.jpg
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje
Strzelczyk będzie pomagał restauracjom w opałach. Prosi, by go „nie mylić ze znanym programem TVN"

Nie tylko rabarbar

Głównym składnikiem jest oczywiście wspomniany już rabarbar. Oprócz niego potrzebujesz także produktów na kruche ciasto oraz na lekką piankę. Wszystkie zostały umieszczone na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zaczynamy przygotowanie naszego wypieku.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 600 g rabarbaru
  • 100 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 60 g śmietany 18%
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 5 g cukru waniliowego
  • 120 g cukru + 60 g cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • sól

Przepis na rabarbarową chmurkę

Rabarbar oczyść z liści i dokładne umyj. Następnie pokrój go w mniejsze kawałki i przełóż do miski. Zasyp 60 gramami cukru, wymieszaj i odstaw.

Do drugiej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder oraz cukier waniliowy. Dodaj masło i połącz wszystkie składniki. Następnie dodaj 4 żółtka i śmietanę. Całość zagnieć na jednolite i gładkie ciasto.

Z ciasta oddziel ¼ części. Obie kulki zawiń w folię. Większy kawałek schowaj na 40 minut do lodówki, a mniejszy do zamrażalnika. Po tym czasie rozwałkuj większy kawałek ciasta i przełóż go do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz ciasto rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut.

Do miski wlej białka i za pomocą miksera ubij je na gęstą pianę. Partiami dodawaj cukier, cały czas miksując. Pod koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj ją z pozostałymi składnikami.

Kawałki rabarbaru przesyp na podpieczone ciasto i równomiernie je rozłóż. Na rabarbar przełóż pianę stworzoną z białek i rozprowadź ją po całej powierzchni. Zamrożone ciasto zetrzyj na dużych oczkach tarki i posyp tymi wiórkami wierzch deseru.

Ciasto piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut . Po tym czasie twoje ciasto jest gotowe i po przestygnięciu możesz podawać je gościom. Sprawdź, czy lepiej bułkę do kotletów moczyć w wodzie, czy w mleku oraz dowiedz się, co oznacza biały nalot na ogórkach .

rabarbar.jpg
Fot. Canva/Ccat82
Takie domowe lody robię z 3 składników. Żadnego mieszania, żadnej maszynki i żadnych jajek
Kroję kilka tanich składników i wkładam do rękawa. Nie znam prostszego i smaczniejszego sposobu na obiad
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy