W swojej kuchni ogórków nie ścieram na zupę. Robię z nich błyskawiczną surówkę, jest lepsza, niż w restauracji
Prosta surówka z ogórków kiszonych będzie pasowała do każdego obiadu. Zamiast znów przygotowywać kwaśną zupę, postawcie na danie główne z jej dodatkiem. Wszystko zajmie nie więcej, niż 5 minut. Rodzina będzie zachwycona.
Smaczna strona ogórków kiszonych
Kiedyś wydawało mi się, że ogórki kiszone nadają się tylko na zupę lub na kanapki. Zdanie zmieniłam, dopiero gdy po raz pierwszy kupiłam sobie surówkę z kiszonki w barze mlecznym.
Rarytas był wyjątkowo soczysty, a z ziemniakami smakował znakomicie. Wiedziałam, że muszę przetestować go w domu. Zebrałam więc potrzebne składniki i przygotowałam do niedzielnego obiadu. Na co postawiłam? Wyjawiam w dalszej części artykułu.
Przepis na surówkę z ogórków kiszonych
Smak kiszonego warzywa doskonale podkreśla cebula i jabłko. Choć połączenie może wydawać się dziwne, zaskakująco dobrze smakuje. Sprawdzi się przy wielu okazjach. Zrobienie tej surówki jest banalne i każdy sobie poradzi.
Składniki:
- 5 średnich ogórków kiszonych
- 1 soczyste jabłko
- pół cebuli
- 10 ml oleju rzepakowego
- sól i pieprz w ilości do smaku
Z podanych składników zrobicie surówkę tak smaczną, że zniknie w okamgnieniu. W dalszej części artykułu dowiecie się, co dokładnie trzeba zrobić i jak ją podać. Warto się skusić.
Jak zrobić smaczną surówkę? Postawcie na ogórki kiszone
Zaczynam od wyjęcia ogórków kiszonych z zalewy, opłukania ich i osuszenia. Ścieram je na tarce o większych oczkach , wrzucając od razu do dużej miski. Cebulę pozbawiam łupiny, siekam i dodaję do ogórków kiszonych.
Umyte jabłko obieram i pozbawiam gniazda nasiennego. Ścieram podobnie jak kwaśne warzywo i sprawnie mieszam z surówką, by nie ściemniało. Wlewam jeszcze olej rzepakowy i doprawiam całość pieprzem oraz odrobiną soli.
Jak podawać surówkę z ogórków kiszonych?
Rarytas fantastycznie sprawdza się jako dodatek do ryby smażonej oraz wszelkich kotletów — zarówno tych mięsnych, jak i jajecznych czy wegańskich. Moim faworytem są wykonane z soi kotlety à la schabowe.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na surówki. Sprawdźcie jak przygotować sycąca i pełną białka odsłonę z czerwoną fasolą . Być może skusi was też prosta kompozycja z marchewki i chrzanu .