Smakosze.pl Porady W ten sposób pozbędziesz się z karpia wszystkich ości. Robię tak od lat i nigdy się nie zawiodłam
YT/Bravo Chef!

W ten sposób pozbędziesz się z karpia wszystkich ości. Robię tak od lat i nigdy się nie zawiodłam

21 listopada 2023

Czy wiecie, jak pozbyć się ości z karpia? Jedna metoda jest bardzo prosta i skuteczna. Wyjaśniam jaki patent od lat służy mi podczas przyrządzania tradycyjnej ryby.

Przygotowanie karpia może być proste

Karp pojawi się na wielu świątecznych stołach. W wielu domach jednak bolączka są obecne w rybie ości. U mnie w rodzinie znaliśmy ten problem tylko ze słyszenia.

Mój dziadek miał prosty sposób na poradzenie sobie z tą „zemstą ryby” , bo tak właśnie nazywał ości. Kiedyś pokazał mi, w czym tkwi sekret udanego dania z karpia. Okazało się, że wystarczy go odpowiednio przeciąć.

Usuwanie łuski z karpia.jpg
YT/Bravo Chef!
Lepię wielkiego kotleta, kładę na cebuli i zapiekam. Często robię to zamiast zwykłych mielonych

Technika krojenia karpia

Byłam zaskoczona, jak wiele może ułatwić wybranie odpowiedniego miejsca cięcia ryby. Dziadek zawsze zaczynał od jej grzbietu i starannie dobierając kąt przyłożenia noża, sukcesywnie odcinał mięso ze skórą od części szkieletowej.

Zaobserwowałam, że wykonywał w zasadzie tylko dwa ciecia — po jednym na każdy bok ryby. Z obu uzyskanych filetów już z łatwością wyjmował ości. Wcześniej jeszcze usuwał łuski oraz głowę i w kwadrans miał już mięso do dań.

Jak podawać karpia?

Najpopularniejsza jest oczywiście wersja w panierce, smażona na patelni. Niektórzy też decydują się na jego upieczenie po uprzednim zamarynowaniu w przyprawach.

Sprawdzony przepis znajdziecie też na naszej stronie. Ryba jest wyrazista i wcale nie aż tak tłusta, mimo iż stawiamy w nim jednak na smażenie. W tym artykule natomiast wyjaśniamy, dlaczego warto namoczyć ją mleku .

filet z karpia.jpg
YT/Bravo Chef!
Ukroił kawałek parówki i wsadził pod mikroskop. Na ten widok robi się niedobrze
Zetrzyj na tarce i wrzuć do bigosu. O tym dodatku powiedziała mi babcia, prawie nikt go nie używa
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy