Smakosze.pl

YT/Einfach und lecker

Lepię wielkiego kotleta, kładę na cebuli i zapiekam. Często robię to zamiast zwykłych mielonych

21 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Czas na kotlety mielone w nowej odsłonie. Zamiast lepić mnóstwo drobnych kulek, przygotowuje sporych rozmiarów podłużny wyrób. Przyrządzam go w piekarniku, a smakuje fantastycznie. Warto spróbować.

Kotlety mielone mogą się znudzić

Bułka moczona w mleku, cebula, czosnek i mięso mielone — takie kotlety robi wiele z nas. Czasem jednak to za mało i chcemy odmiany. W moim domu nie tak dawno wprowadziłam inną odsłonę dobrze znanego dania.

Nie formuję już pojedynczych, niedużych kotletów mielonych i nie smażę ich na patelni. Stawiam na prostsze rozwiązanie polegające na zapieczeniu większego mięsnego kawałka, przypominającego zgrabny bochenek chleba. Co do niego trafią? Dowiecie się w dalszej części artykułu.

Masa na kotlety mielone.jpg
YT/Einfach und lecker
Ziemniaki w słoiku

Ułóż ziemniaki w słoikach i zagotuj w garnku. Ten patent jest niesamowity, każdy powinien go znać

CZYTAJ DALEJ

Przepis na nietypowe kotlety mielone

Niektórzy moi bliscy nie przepadają za wyrazistymi przyprawami. Z tego względu w recepturze pomijam czosnek, a cebule podpiekam na zewnątrz — wtedy każdy zje tyle, ile lubi. Zamiast jajek można dodać starty ser żółty.

  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 suche kajzerki
  • 200-250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • pół pęczka natki pietruszki

Składniki na to danie są łatwodostępne, a przygotowanie sprawne i owocuje pysznym posiłkiem dla całej rodziny. Pełną instrukcję wykonania znajdziecie poniżej. Polecam spróbować.

Jak zrobić nietypowe kotlety mielone? Przepis jest prosty

Zaczynam od namoczenie kajzerek w mleku. Pozwalam, by nasiąkły, a następnie ugniatam i łączę z mięsem mielonym. Wrzucam też posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki i jajka.

Doprawiam majerankiem, pieprzem i solą, po czym wyrabiam masę. Dzielę ją na dwie części, a z każdej formuję dużego podłużnego kotleta mielonego. Cebulę kroję w piórka. 

Wykładam ją na płaską blachę z wyposażenia piekarnika, tworząc cienką warstwę. Na niej umieszczam mięso. Piekę w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 60 minut.

Jak podawać duże kotlety mielone?

Po upieczeniu danie należy pociąć w plastry o grubości około 2 cm. Pysznym dodatkiem będą zapiekane ziemniaki i warzywa korzeniowe, które można przyrządzić wraz z mięsem. Wystarczy je obrać, pokroić w kostkę, nasmarować oliwą i posypać ziołami. Tak przygotowane trzeba piec przez 20-30 minut.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na bardziej klasyczne kotlety mielone. Sprawdźcie jak zrobić je z dodatkiem pieczarek . Być może skusi was też receptura, w której do mięsnej masy dodaje się surowego ziemniaka . W obu przypadkach danie będzie zachwycało soczystością.

Duży kotlet mielony jest pyszny.jpg
YT/Einfach und lecker
Parówka pod mikroskopem

Ukroił kawałek parówki i wsadził pod mikroskop. Na ten widok robi się niedobrze

CZYTAJ DALEJ
Bigos z chrzanem

Zetrzyj na tarce i wrzuć do bigosu. O tym dodatku powiedziała mi babcia, prawie nikt go nie używa

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >