W tym roku na Wszystkich Świętych podam gościom taką karkówkę. Z jednym dodatkiem sos smakuje obłędnie
Jeśli nie wiecie, co zrobić do jedzenia na Wszystkich Świętych, mamy pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Soczysta karkówka w sosie własnym wzbogaconym o jeden wyjątkowo smaczny produkt zachwyci najbardziej wybrednych domowników. Wykonanie jest bardzo proste.
Co zrobić do jedzenia na Wszystkich Świętych
Uroczysty obiad na 1 listopada może być wyzwaniem. Rodzinne spotkanie wymaga przygotowania dania, które będzie sycące i spodoba się wszystkim bliskim. Jeśli tym razem nie macie ochoty na długie smażenie kotletów, postawcie na karkówkę.
Niedrogie mięso można przyrządzić w pysznym sosie, używając tylko podstawowych składników. Dzięki jednemu produktowi z waszej spiżarki będzie on nad wyraz smaczny. Czego potrzebujecie? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.
Przepis na świetną karkówkę w sosie
Sos do karkówki nie będzie tłusty i mdły, gdy dodacie do niego ogórki kiszone. Soczyste warzywo nada daniu charakteru i sprawi, że mięso wyjdzie przyjemnie kruche. Oprócz niego dodamy inne aromatyczne przyprawy. Będzie pysznie.
Składniki:
- 1,2 kg karkówki
- 2 średnie ogórki kiszone
- 4-6 ząbków czosnku
- 5 suszonych grzybów
- 20 g musztardy stołowej
- 20 ml sosu sojowego (opcjonalnie)
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren jałowca
- 2 liście laurowe
- 10-15 g smalcu
- 15-20 g mąki zasmażanej
- wrzątek
- sól i pieprz w ilości do smaku
Z krótkiej listy składników w mniej więcej godzinę jesteśmy w stanie przygotować smakowity obiad dla kilku osób. Szczegółową instrukcję znajdziecie poniżej. Warto spróbować.
Jak zrobić smaczną karkówkę? Przygotujcie do niej sos
Zaczynam od pokrojenia karkówki w plastry o grubości około 1 cm. Kładę je na dobrze rozgrzany smalec i zrumieniam na większym ogniu. Zalewam wrzątkiem tak, by je przykryć, po czym wrzucam grzyby suszone i wszystkie przyprawy w kawałku. Dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wlewam sos sojowy lub delikatnie solę zawartość patelni. Zmniejszam moc palnika, przykrywam patelnię i duszę przez 30-40 minut , pod koniec sprawdzając, czy karkówka zmiękła. Jeśli wciąż będzie twarda, wydłużamy czas przyrządzania, jednocześnie pilnując, by płyn nie odparował z patelni.
Przy miękkiej karkówce, przystępujemy do robienia sosu. Z patelni usuwam przyprawy w kawałku, a następnie dodaję starte na tarce o większych oczkach ogórki kiszone. Z odrobiną płynu z patelni mieszam zasmażoną mąkę oraz musztardę.
Gdy już się połączą, wlewam masę na patelnię. Delikatnie mieszając, gotuję zawartość przez 2-3 minuty od momentu, gdy zacznie lekko bulgotać — sos, w którym skąpana jest karkówka, musi zgęstnieć. Na koniec doprawiamy danie pieprzem i ewentualnie solą (ale ostrożnie, bo ogórki były słone).
Wskazówka: mąka zasmażana to nic innego jak mąka zrumieniona na suchej patelni do poziomu, który nam odpowiada. Im ciemniejsza, tym bardziej intensywną barwę będzie miał zagęszczany sos. Z rumienieniem nie warto jednak przesadzić, by produkt nie nabrał goryczy.
Jak podać karkówkę w sosie?
Karkówka w sosie własnym idealnie pasuje do ziemniaczanego purée oraz warzyw na ciepło np. zasmażanych buraczków czy marchewki z groszkiem. Można też podać ją z kaszą i surówką z ogórka kiszonego lub marchewki.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smaczne dania mięsne. Sprawdźcie jak zrobić pyszne gołąbki siostry Anieli . Być może skusi was też wyborny schab pieczony w rękawie .