Połączyłam 2 składniki i dodałam zamiast twarogu. Sernik nigdy nie wyszedł mi tak puszysty
Marzy wam się sernik lekki niczym chmurka? Stosownie skomplikowanych trików kulinarnych wcale nie będzie konieczne. Wystarczy, że zamiast twarogu weźmiecie dwa inne produkty. Ciasto zachwyci od pierwszego kęsa.
Pieczenie sernika jest sztuką
Choć przygotowanie sernika wydaje się skomplikowane, przestrzeganie prostych reguł zapewni nam sukces. Doświadczone gospodynie wiedzą, że bardzo ważna jest konsystencja masy serowej. To dlatego najczęściej wybiera się twaróg trzykrotnie mielony i łączy go z odpowiednią liczbą jajek i starannie odmierzoną ilością mąki ziemniaczanej.
W przepisie, który dziś wam proponujemy, mozolne przygotowanie nabiału jednak nie będzie konieczne. Tym razem postawimy na inne produkty, które sprawią, że sernik nabierze przyjemnej lekkości. Jeszcze nigdy jego przyrządzanie nie było tak proste.
Żadna jajecznica. Teraz śniadaniowym hitem jest szakszuka, Polacy oszaleli na jej punkciePrzepis na wyjątkowo puszysty sernik
W masie serowej do puszystego sernika spotkają się kremowy i dość gęsty mascarpone oraz śmietana 18%, której zwykle używamy raczej do potraw wytrawnych. Kilka dodatków wystarczy, by wyczarować ciasto tak lekkie, jak nigdy wcześniej. Warto spróbować.
Składniki na kruche ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 270 g mąki krupczatki
- 250 g zimnego masła lub margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 50 g cukru
- szczypta soli
Składniki na masę serową:
- 5 białek
- 500 g śmietany 18%
- 500 g mascarpone
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 170 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
Podane wyżej ilości składników wystarczą do przygotowania ciasta w kwadratowej formie obok 24 cm. Przyrządzenie sernika zajmie chwilę, ale warto się skusić. Sprawdźcie szczegóły i dajcie sobie szansę, by zachwycić swoje kubki smakowe.
Jak zrobić puszysty sernik z mascarpone i śmietany?
Zaczynam od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do większej miski przesiewam mąkę krupczatkę i mąkę pszenną. Podobnie postępuję z proszkiem do pieczenia i solą. Teraz wsypuję cukier i wlewam żółtka.
Dodaję pokrojony w kostkę chłodny tłuszcz i wyrabiam kruche ciasto. Połową porcji od razu wylepiam dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, tworząc równej grubości spód. Wstawiam blachę do lodówki. Drugą część zawijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażalnika na czas przyrządzania masy serowej.
W czystym naczyniu umieszczam śmietanę 18% oraz mascarpone i starannie je miksuję, aż się połączą. Dodaję proszek budyniowy. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie przerywając miksowania, wsypuję cukier oraz cukier wanilinowy.
Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, przenoszę ją do serka ze śmietaną. Po wymieszaniu przenoszę na spód z kruchego ciasta. Wyrównuje powierzchnię. Teraz drugą część ciasta ścieram na tarce o większych oczkach tak, aby przykryć masę serową w całości.
Sernik wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 50 minut. Po tym czasie wyłączam urządzenie i uchylam jego drzwiczki, studząc powoli wypiek. Letni przenoszę na kratkę i czekam aż całkowicie ostygnie.
Jak podać puszysty sernik?
Ciasto o kremowej masie serwujemy po całkowitym ostudzeniu. Można je posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem zrobionym z 5 łyżek cukru pudru oraz sokiem wyciśniętym z połowy niezbyt dużej pomarańczy lub z jednej większej cytryny.
Ilość płynu trzeba dobrać tak, aby gotowy lukier skapywał z łyżki przy nakładaniu, ale nie rozlewał się na cieście, tworząc kałuże. Dobry przepis na lukier znajdziecie też w tym artykule. Sprawdzi się też do pierniczków lub pączków.
Źródło: YT/Swojskie jedzonko