Smakosze.pl Przepisy W Wigilię podam podkarpackie pierogi. Ten farsz nie ma sobie równych
Fot. Shutterstock/AnnaWhy

W Wigilię podam podkarpackie pierogi. Ten farsz nie ma sobie równych

3 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wigilijne pierogi to nie tylko te z grzybami i kapustą. W tym roku na świątecznym stole powinny znaleźć się również podkarpackie pierogi z nietypowym farszem. Ich smak oraz aromat zachwyci zaproszonych gości i od teraz będziesz musiała robić je co roku.

Podkarpackie pierogi lepsze niż inne

Wśród potraw, które obowiązkowo muszą znaleźć się na wigilijnym stole, są oczywiście pierogi . Zgodnie z tradycją w ich farszu znajduje się kapusta oraz grzyby. Nie każdy jednak wie, że można przygotować także te na słodko, urozmaicając świąteczny jadłospis. Szczególnie jeżeli będą to pierogi ze śliwką, które przyciągają nie tylko nietypowym farszem, ale tez aromatem owocu.

Koniecznie musisz przekonać się o ich smaku, dlatego poznaj przepis i podaj je na święta. O tym, jak zrobić je w łatwy sposób, dowiesz się z dalszej części tekstu.

śliwki.jpg
Fot. Canva/ligora
Wyjmij z kuchennej szafki i podlej gwiazdę betlejemską. Będzie kwitnąć całą zimę

Pierogi ze śliwką zamiast grzybów

Do przygotowania farszu do podkarpackich pierogów niezbędne będą suszone śliwki. Owoc zagwarantuje daniu nie tylko wiele słodyczy, ale też odpowiedniej soczystości. Potrzebne będą także orzechy włoskie oraz miód. Wszystkie składniki wraz z ich proporcjami znajdziesz na liście poniżej. Umieściliśmy tam także produkty na ciasto na pierogi. Zobacz, co będzie ci potrzebne, a później bierz się za przygotowania.

Składniki:

  • 75 g suszonych śliwek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ szklanki letniej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Przepis na podkarpackie pierogi ze śliwką

Przygotowanie rozpocznij do przygotowania ciasta. Do miski przesiej mąkę oraz wlej olej i wodę. Wbij jajko i dodaj sól. Składniki zagnieć na jednolite i gładkie ciasto. Odstaw je na chwilę i przygotuj farsz.

Orzechy włoskie zmiel, a suszone śliwki drobno posiekaj. Oba składniki przesyp do miski, dodaj miód i wymieszaj składniki.

Ciasto cienko rozwałkuj i za pomocą szklanki wytnij z niego okręgi. Na każdy z nich nałóż odrobinę owocowego farszu i sklej krawędzie. Pierogi gotuj przez 5 minut, od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj je z roztopionym masłem.

Sprawdź także, co przygotować na śniadanie oraz zobacz, co przygotować z piersi z kurczaka .

pierog i.jpg
Fot. Canva/Polina Tankilevitch
Wiele osób nie wie, kiedy nastawić zakwas na barszcz. Lepiej sprawdź, zegar tyka
Zatrzymali to na granicy, dokonali paskudnego odkrycia. 25 ton nie nadawało się do jedzenia
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy