W życiu nie jadłam tak pysznych brokułów. Przy tej zapiekance wszystkie inne mogą się schować
Ostatnio zapiekanka z brokułami stała się moim kulinarnym odkryciem. Tak smacznego dania już dawno nie jadłam. Brokuły w tej zapiekance smakują obłędnie. Polecam przepis na pyszną zapiekankę z brokułami. Zróbcie ją w swojej kuchni i cieszcie się tym smakiem.
Brokuły, czyli porcja zdrowia na talerzu
Czy lubicie jeść brokuły? Ja zwykle je gotowałam i podawałam z bułką tartą. Czasem trafiały też do smacznych sałatek. To warzywo jest łatwo dostępne i proste w przyrządzeniu. Warto wiedzieć, że najsmaczniejsze okazy kupimy właśnie późną jesienią.
Po brokuły warto sięgać ze względu na ich walory smakowe, ale też właściwości zdrowotne. Jedzenie tych warzyw ma działanie antynowotworowe i zapobiega chorobom układu sercowego. Oprócz tego brokuły obniżają cholesterol i polecane są osobom, które dbają o linię . Polecam przepis na znakomitą zapiekankę z brokułami. Jej smak mnie zadziwił i teraz często w ten sposób przyrządzam brokuły.
Jak zrobić zapiekankę z brokułami?
Składniki:
- 1 brokuł
- ½ kg ziemniaków
- 50 g sera
- 50 g masła
- ½ litra mleka
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 6 pomidorków koktajlowych
- 30 g sera mozzarella
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka majonezu
- koperek
- sól
- pieprz
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy 2 minuty. Ziemniaki obieramy i kroimy na średniej grubości plastry. Gotujemy 7 minut. Podgotowane brokuły, gdy ostygną drobno kroimy. Ser ścieramy na tarce.
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i mieszamy. Dosypujemy przyprawy. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i rozprowadzamy w niej sos. Układamy na dnie plastry ziemniaków, polewamy sosem i kładziemy brokuły. Znów polewamy sosem i dajemy starty ser żółty.
Zapiekanka z brokułami, czyli jesienny przysmak
Kroimy pomidorki koktajlowe i układamy na warstwie startego sera. Dodajemy warstwę sosu i kładziemy plastry ziemniaków . Teraz znów dodajemy warstwę sosu, a na nią brokuły i sos. Ostatnią warstwą będzie starta mozzarella.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. W tym czasie przygotowujemy sos z kwaśnej śmietany, majonezu i koperku. Będzie doskonałym dodatkiem do pysznej zapiekanki z brokułami . Pisaliśmy o najczęstszym błędzie podczas przechowywania brokułów. Radziliśmy jak zrobić brokuły w serowej panierce.