Nigdy nie przechowuj w ten sposób brokułów. Przez to błyskawicznie stracą świeżość i smak
Letnie miesiące są szczytem sezonu na brokuły. Te smaczne i co najważniejsze zdrowe warzywa warto z tej okazji uwzględnić w jadłospisie. Aby w pełni cieszyć się ich intensywny smakiem oraz chrupkością, niezbędne jest ich właściwe przechowywanie. Jeśli po zakupie wkładasz warzywa do dolnej szuflady lodówki, popełniasz błąd.
Szuflada w lodówce nie jest odpowiednim miejscem do przechowywania brokułów
Zielony brokuł jest bliskim krewniakiem uwielbianego kalafiora. Charakteryzuje się także zbliżonym do kuzyna smakiem. Polska jest jednym z wiodących krajów, jeśli chodzi o uprawę tego warzywa. Tym bardziej powinniśmy czerpać korzyści płynące z jego jedzenia.
Brokuły są bardzo zdrowe i niosą za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Do tego odznaczają się niską kalorycznością. Dostarczają nam cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Aby w pełni z tego korzystać, należy wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać brokuły.
Zapomnij o bułce do mielonych. 100 razy lepsze kotlety zrobisz z innym dodatkiemNa co zwrócić uwagę podczas kupowania brokułów?
Aby cieszyć się doskonałym smakiem brokułów, trzeba wiedzieć, jak wybrać najlepsze egzemplarze w sklepie. Jeśli przyniesiemy do domu zwiędłe warzywa, nie na wiele zda się cała wiedza o przechowywaniu. Podpowiadamy, czym kierować się przy kupowaniu brokułów.
Kiedy kupujemy brokuły, zwróćmy najpierw uwagę na ich barwę. Główki powinny być ciemnozielone i zwarte. Nie bez znaczenia pozostaje także wygląd łodyżek oraz spodniej części różyczek. Całe warzywo powinno być intensywnie zielone, bez miejsc o żółtawym zabarwieniu.
Świeży, a więc intensywnie zielony brokuł będzie mógł nieco dłużej poleżeć w naszej kuchni. Jeśli kupimy takiego, który zaczął żółknąć, najlepiej spożyć go jeszcze tego samego dnia. Choć żółknące brokuły nie są w żaden sposób szkodliwe, to są zdecydowanie mniej intensywne w smaku. Ich nie do końca chrupiąca struktura także pozostawia trochę do życzenia.
Prawidłowo wybrany i przechowywany brokuł będzie wciąż apetyczny przez kolejne 3-4 dni. Przy zachowaniu szczególnej uwagi możemy cieszyć się jego smakiem nawet do tygodnia. Aby osiągnąć taki wynik, kluczowe jest właściwe przechowywanie warzywa. Poniżej znajdziecie wszelkie szczegóły na ten temat.
Jak powinno się przechowywać brokuły?
Dbanie o brokuły możemy zacząć od razu po przyniesieniu ich do domu. Działa na nie niekorzystnie zbyt wysoka temperatura. Pod jej wpływem różyczki, które w rzeczywistości są pąkami, zaczynają rozkwitać na żółto. Z tego względu od razu po powrocie z zakupów warto opłukać brokuły w bardzo zimnej wodzie.
Brokuły dłużej zachowają świeżość, jeśli zapewnimy im wilgoć. Aby tego dokonać, można zwilżyć czystą ściereczkę w lodowatej wodzie i owinąć główkę warzywa. Taki pakunek wkładamy następnie do foliowej torebki i przechowujemy w lodówce. Brokuły trzymane w ten sposób pozostaną świeże przez 3-4 dni.
Drugim sposobem na przechowywanie brokułów jest odcięcie z nich różyczek. Te umieszczany w pojemniku z zimną wodą łodyżkami do dołu. Dzięki temuąbędę mogły na bieżąco pobierać niezbędną im wodę. Gotowy pojemnik przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Wiele osób brokuły przechowuje w specjalnej szufladzie przeznaczonej na warzywa. W tym miejscu lodówki panuje jednak wyższa temperatura, niż w innych jej partiach. W skrajnych przypadkach może osiągnąć nawet do 10 stopni. Nie są to najlepsze warunki dla tego warzywa.
Najlepsze do przechowywania brokułów są środkowe półki w urządzeniu. Zadbajmy też, by nie leżały one w bezpośredniej bliskości gruszek oraz jabłek. Owoce wydzielają bowiem etylen, na który brokuły są bardzo wrażliwe. Jeśli zastosujecie się do tych rad, Wasze warzywa dłużej pozostaną świeże i apetyczne. Raz na zawsze rozwiewamy wątpliwości, czy brokuły są jadalne. Warzywo smażone w złocistej panierce sprawdzi się na rozmaite okazje.