Smakosze.pl Przepisy W życiu nie jadłem tak puszystych racuchów. Sekretem ich smaku jest ten składnik
Fot. Wikimedia/Pilecka

W życiu nie jadłem tak puszystych racuchów. Sekretem ich smaku jest ten składnik

21 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zrób racuchy z tego przepisu, a już nigdy nie zrobisz ich w inny sposób. Będą bardzo puszyste, a to wszystko dzięki jednemu składnikowi. Dowiedz się, jak to osiągnąć i zaskocz rodzinę znakomitym deserem. Przygotowanie trwa chwilę i jest banalnie proste. Zrób i przekonaj się sama.

Najlepsze racuchy jakie jadłem

Kiedy po raz pierwszy spróbowałem racuchów z przepisu, który umieściłem poniżej, od razu się nimi zachwyciłem. Są wyjątkowo puszyste i właśnie przez to są tak wyjątkowe. A to dzięki jednemu składnikowi, który zdradzę ci w dalszej części.

Najlepsze jest to, że ich smak podpasuje każdemu smakoszowi, nawet temu najwybredniejszemu. Zrób je i przekonaj się sama. Uśmiech na twarzach twoich domowników gwarantowany. Poniżej umieściłem listę z potrzebnymi składnikami.

ciasto na racuchy.jpg
Fot. Canva/ana belen prego alvarez
To najlepszy sposób na rozmrażanie mięsa. Używam go od lat i polecam każdemu

Nie może zabraknąć tego składnika

Najważniejszym składnikiem tych racuchów jest maślanka. Nie ma się, co dziwić, bo to właśnie ten składnik sprawi, że będą odpowiednio puszyste. Zresztą sama zaraz się o tym przekonasz. Sprawdź poniższą listę ze wszystkimi potrzebnymi składnikami, poznaj przepis i usmaż je na poobiedni deser lub podwieczorek. Domownicy będą zachwyceni.

Składniki:

  • 0,5 l maślanki
  • 600 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 1 jajko
  • 10 g sody oczyszczonej
  • sól
  • cukier puder

Przepis na puszyste racuchy

Do miski wlej maślankę, wbij jajko i wymieszaj oba składniki. Wsyp cukier i odrobinę soli. Następnie mieszaj składniki, partiami dodając mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolite i gładkie ciasto. Odstaw na 15 minut.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju lub oliwy. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto i formuj małe racuchy. Smaż z dwóch stron do momentu zarumienienia na brązowo. Po usmażeniu osusz je, udekoruj cukrem pudrem i gotowe. Sprawdź doskonały patent na kotlety schabowe oraz dowiedz się, jaką zupę zrobić na wiosnę .

smażenie racuchów.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Ostatnio to mój ulubiony przepis na ciasto z rabarbarem. Smakuje cudownie i zawsze się udaje
Wrzuć na patelnię makaron, cukinię, szynkę i zalej tą masą. Podziękujesz za ten przepis
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy